KEMAL MAHIĆ: BOSANSKI KULTURNI CENTAR (BKC) — AD ACTA

Kemal Mahić
Autor 9.10.2015. u 10:21

Izdvajamo

  • Riječ kultura znači „obrazovanost uopće, načitanost!, pristojnost, lijepo ponašanje, društvena obzirnost, finoća“ (V.Klaić). Po ovim odrednicama Ministarstvo kulture na čelu sa ministrom nemaju niti jedan od navedenih atributa, a pogotovo „načitanost“, “društvenu obzirnost“, “finoću“. Pošto toga nema onda je riječ o negaciji kulture koju predstavlja bivši turoperater u turističkoj agenciji ministar Samer Rešidat.

Povezani članci

KEMAL MAHIĆ: BOSANSKI KULTURNI CENTAR (BKC) — AD ACTA

Bolje sačuvati JU „Bosanski kulturni centar“ kao instituciju kulture nego sačuvati jednu osobu koja se „potrošila“ svojim odlukama koje vrijeđaju Sarajevo i njene građane.

Svakim danom se činjenično uvjeravamo da živimo u državi koju možemo nazvati -Apsurdistan. Potvrde ovakve teze dolaze svakodnevno sa raznih strana iz provincija, sela i gradova Bosne i Hercegovine. Ali što može poentirati glavni grad Sarajevo – e, to nismo očekivali, ni oni koji žive u Sarajevu, ni oni koji žive u okruženju, pa i dalje od Nordcapa do Ognjene zemlje.

Za primjer navodimo dva najnovija „gafa“ koja su prezentirana od strane vladajućih struktura kantona Sarajevo.

Prvi se odnosi na vijest da će shodno padu cijena plina na svjetskoj burzi – plin pojeftiniti cca 13%. Nedugo nakon toga uhljebljeni predstavnik „Toplana“ Sarajevo Ženja Ljubuškić je dao izjavu kao glasnogovornik ovog propalog giganta da će grijanje poskupiti u kantonu Sarajevo unatoč padu cijena plina na svjetskim burzama. Toplane koriste plin i naftu (koja je također u padu cijena) kao pogonsko gorivo za toplotu stanova u kantonu Sarajevo! Je li ovo nasilje nad svojim potrošačima ili bolje reći silovanje koje se po Kaznenom zakonu kažnjava strogim zatvorom?

Drugi biser bosanske (sarajevske) gluposti je formiranje JU Centra za kulturu Sarajevo. U sastav ovog „centra“ (strukturalni dijalog!?) će ući bivši „Bosanski kulturni centar“ (BKC),“ Sarajevo art“ i Collegium artisticum“!

Ministarstvo kulture kantona Sarajevo ovaj potez opravdava potrebom „za racionalizacijom i smanjenjem troškova produkcije“. Ovo dalje znači da više neće postojati „Bosanski kulturni centar“ kao subjekt poslovanja, kao ni „Colegium artisticum“ niti „Sarajevo art“ nego JU „Centar za kulturu Sarajeva“!

Poređenja radi, to bi bilo isto kada bi se milanska „Scala“ utopila u Centar za kulturu grada Milana, koji bi donosio odluke o reportoaru ove operske kuće!

Sramno i nepodnošljivo, arogantno i primitivno. Siledžijski. Ovaj „biser“ je uradio sa svojim „jatacima“ onaj koji se odaziva na ime Samer Rešidat (DF) i navodno predstavlja kulturne institucije u KS.

U vrijeme kada se riječ Bosna i sve što je bosansko osporava u Bosni i Hercegovini i u regionu (npr: bosanski jezik), naivni ministar se priključuje hajci na Bosnu i bosanski jezik, povlačenjem izraza „bosanski“ u „centar“, ne znajući da je „centar“prapočetak agresije brisanja identiteta i bilo kojeg naziva koji asocira na riječ „Bosna“. Da li je to politika stranke (DF) koja ga je inaugurirala na mjesto ministra kulture? Vjerujemo da nije, ali vjerovanje je jedno a činjenice su drugo!

Suština ovoga nakaznog djela je stvaranje „prava institucije“ koja će zaposliti nove administratore na račun „racionalizacije i ušteda“ u kulturi ,za koju se izdvaja 0,000012% iz budžeta pod izgovorom da se sami „samofinansiraju“, jer predstavljaju „ljevičarenje“ i druge izme iz vokabulara onih koji ne čitaju knjige, ne ulaze u pozorišta i galerije itd. Još nam nisu počeli citirati nacističkog prvaka koji je jednom izjavio: “Ja kad čujem riječ kultura, odmah se mašim za revolver“!

Ustvari, sve što je urađeno pod ovim plaštom je micanje direktora JU „Bosanskog kulturnog centra“ g.mr.sci. Marija Pejića sa rukovodeće funkcije direktora JU BKC! Još ranije je „uplanirana“ ova „smjena“ koja nije niti ima pravovaljanih argumenata kada je u pitanju vodstvo, uloga, predstavljanje, organizacija i slično u liku g. Marija Pejića. Trebalo je „zaviti u celofan“ i tzv. „strukturalni dijalog“ smjenu direktora kako bi se postigao mirni efekat kadrovske križaljke.

Vjerovatno je došlo i do prebrojavanja „krvnih zrnaca“ koji nisu istovjetni vladajućoj oligarhiji koja se zaklinje u „multi-kulti“ na papiru u raznim turističkim prospektima i monografijama grada, mahala i čaršija! Sastavi upravnih i nadzornih odbora, izbor direktora ih najbolje demantuje.

Acta, non verba! Djela a ne riječi!

Riječ kultura znači „obrazovanost uopće, načitanost!, pristojnost, lijepo ponašanje, društvena obzirnost, finoća“ (V.Klaić). Po ovim odrednicama Ministarstvo kulture na čelu sa ministrom nemaju niti jedan od navedenih atributa, a pogotovo „načitanost“, “društvenu obzirnost“, “finoću“. Pošto toga nema onda je riječ o negaciji kulture koju predstavlja bivši turoperater u turističkoj agenciji ministar Samer Rešidat.

Jedini izlaz je — ostavka ministra (ne)kulture!

Bolje sačuvati JU „Bosanski kulturni centar“ kao instituciju kulture nego sačuvati jednu osobu koja se „potrošila“ svojim odlukama koje vrijeđaju Sarajevo i njene građane.

Kemal Mahić
Autor 9.10.2015. u 10:21