Klub studenata odbrambenih tehnologija izražava podršku sindikatu Univerziteta u Sarajevu

tačno.net
Autor 4.9.2014. u 20:13

Klub studenata odbrambenih tehnologija izražava podršku sindikatu Univerziteta u Sarajevu

Klub studenata odbrambenih tehnologija Mašinskog fakulteta Sarajevo – KSOT, neformalne studentske organizacije koja okuplja studente smjeru odbrambenih tehnologija, izražava podršku nastojanjima, razlozima i ciljevima Sindikata Univerziteta u Sarajevu u vezi najavljenog štrajka 8. septembra 2014. godine.

Svjesni trenutne situacije u kojoj se nalazi naš obrazovni sistem u Kantonu Sarajevu zbog neoliberalnog i nacionalističkog političkog uticaja na obrazovne institucije i stvaranje znanja, te nekritički primljenih direktiva o provođenju reformi visokog školstva mi, studenti, ističemo da jemogući uspjeh štrajka SUNSA-e samo prvi korak ka rješavanju problema koje su se nagomilali u godinama od proteklog rata.

Napominjemo da je trenutno stanje nesređenog i nesigurnog statusa Univerziteta i zaposlenika Univerziteta, degradacija kvalitete studija i elitizacija visokog školstva proizašlo i iz dugogodišnje pasivnosti profesora, asistenata i drugih zaposlenika i njihovog nesuprostavljanja politici. Davanjem podrške kratkoročnim rješenjima koje su išle na štetu studenata kao što su povećanje školarina, smanjenje broja redovnih studenata na budžetu i povećanje broja samofinansirajućih studenatasamo se produžavala agonija u kojoj se nalazi naše visoko školstvo.

Pomenutim aktivnostima Sindikata Univerziteta u Sarajevu i najavama podrške uposlenika na određenim fakultetima nečlanicama SUNSA-e najzad se pokazao tračak nade ne samo za visoko školstvo u Kantonu Sarajevu, već i za mogućnost pozitivnih promjena u BiH i Zapadnom Balkanu.

Mi, studenti Kluba, svjesni smo da nosimo dio krivice za trenutno stanje dozvolivši postojanje studentskih organizacija koje su u službi različitih politika suprostavljenih interesima studenata i društva u cjelini i nepostojanjem studentskih organizacija koje bi bili motor pozitivnog napretka u našoj zajednici, te stoga danas izjavljujemo da stojimo uz vas i da ćemo vam pružati podršku na nama dostupne načine.

tačno.net
Autor 4.9.2014. u 20:13