Koalicija ”Pod lupom”: Predstavljen Finalni izvještaj o posmatranju Lokalnih izbora u BiH

tačno.net
Autor 22.12.2016. u 15:35

Koalicija ”Pod lupom”: Predstavljen Finalni izvještaj o posmatranju Lokalnih izbora u BiH

Koalicija ”Pod lupom” je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavila Finalni izvještaj o posmatranju Lokalnih izbora 2016, te dala ključne preporuke za unapređenje izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Generalna ocjena Lokalnih izbora 2016. godine od strane Koalicije „Pod lupom“ je da su ovi izbori provedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH i provedbenim aktima, te uglavnom u demokratskoj i fer atmosferi, izuzev opštine Stolac gdje se desilo grubo kršenje Izbornog zakona i nasilan prekid izbornog procesa. Koalicija je zabilježila određeni broj incidenata na oko 4% posmatranih biračkih mjesta, ali i niz nepravilnosti tokom predizbornog perioda.

,,Zabilježeni incidenti i nepravilnosti zasigurno bacaju sjenu na izborni proces, te ukazuju na neophodnost unapređenja provedbe izbora u BiH“, rekao je direktor projekta Koalicije ”Pod lupom” Dario Jovanović.

Jovanović je dodao su Lokalni izbori 2016. održani u političkom ambijentu koji je predstavljao izazov za demokratske, poštene, fer i slobodne izbore u zemlji, te da se politički uticaj na izborni proces odrazio i na rad izborne administracije.

,,Više od 130.000 političkih imenovanja i stranačkih osoba je bilo angažovano na lokalnim izborima, dok su jedini nepolitički i nestranački predstavnici u izborima u BiH bili građanski, nestranački posmatrači i građani birači. Taj ogromni, neskriveni politički uticaj na izborni proces se nažalost u posljednje vrijeme odrazio i na rad i odluke najvišeg tijela za provedbu izbora – Centralne izborne komisije BiH“, kazao je Jovanović.

Iz Koalicije se zalažu za uvođenje funkcije nestranačkog predsjednika biračkog odbora, javnu objavu imena svih članova biračkih odbora, smanjenje visine glasačke kabine, skeniranje glasačkih listića na biračkom mjestu, automatsko poništenje izbora na biračkom mjestu na kojem se utvrdi višak ili manjak glasačkih listića, izjednačavanje statusa nestranačkih posmatrača sa međunarodnim posmatračima, te omogućavanje podnošenja formalnih prigovora na izborni proces od strane nestranačkih posmatrača, što prema trenutnim zakonskim propisima nije moguće.

Tokom konferencije dat je osvrt i na predizborni period i izborni dan, koji je obilježen nizom izbornih nepravilnosti i prevara, a za što su izostale pravovremene reakcije nadležnih tijela.

,,Ne postoji izgovor i opravdanje na ne reagovanje na uočene izborne nepravilnosti. Odgovornost, profesionalnost u radu i interes građana moraju biti imperativ i vodilja djelovanja institucija u ovoj zemlji, a ne bježanje od odgovornosti i stranački interes“, rekla je koordnatorica za zagovaranje Koalicije ”Pod lupom” Dalida Demirović.

Kada je u pitanju izborni dan, iz Koalicije poručuju da je isti obilježio veliki broj slučajeva porodičnog glasanja.

,,Najmanje jedan slučaj porodičnog glasanja zabilježen je na 64,8% posmatranih biračkih mjesta, a na čak 36,9% posmatranih biračkih mjesta je zabilježen bar jedan slučaj da je jedna soba više puta pomagala biračima koji su pristupili glasanju, pa se s pravom može reći da je porodično glasanje i pomaganje pri gasanju i dalje redovna pojava u izbornom procesu u BiH“, rekla je koordinatorica za javne politike Koalicije ”Pod lupom” Jelena Tanasković Mićanović.

Koalicija je u Finalnom izvještaju navela 34 preporuke za unapređenje izbornog procesa u BiH, koje će aktivno zagovarati u 2017. godini. Finalni izvještaj se može preuzeti na web stranici Koalicije www.podlupom.org.

Podsjećamo da je Koalicija „Pod lupom“, koju čine 6 organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine, posmatrala predizborni, izborni i postizborni period u BiH putem Glavnog ureda u Sarajevu i 7 regionalnih ureda na terenu. Koalicija je na izborni dan rasporedila 2.883 posmatrača na 2.562 biračka mjesta, pokrivajući svako drugo biračko mjesto u zemlji ili 49% od ukupno 5.205 redovnih biračkih mjesta.

tačno.net
Autor 22.12.2016. u 15:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija