Koalicija “Prvi mart”: Vladavina prava ne smije biti narušena

tačno.net
Autor 28.4.2015. u 15:18

Koalicija “Prvi mart”: Vladavina prava ne smije biti narušena

Koalicija “Prvi mart” poziva na smirenje tenzija te traži od političkih predstavnika da se suzdrže od upotrebe napada u Zvorniku u svrhu populističkih ispada i prijetnji kojima se ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini.

Ubistvo jednog i ranjavanje dvojice policajaca u jučerašnjem terorističkom napadu u Zvorniku, predstavljaju tragičan čin, te ne smijemo dozvoliti da se ovakvi napadi slave, imajući u vidu da su civilizacijski neprihvatljivi, a zatim i faktički samo donose trajnu štetu i dodatni pritisak za obespravljene unutar zajednice. Tu posebno treba imati u vidu da je riječ o gradu koji je posljednje dvije godine više puta bio temom vijesti upravo zbog brojnih etnički ili vjerski motiviranih napada na povratnike. Kakvo je stanje duha u ovom gradu, govori i činjenica da u Skupštini opštine  Zvornik danas sjedi osuđeni ratni zločinac, Branko Grujić.

S tim u vezi, moramo ostati čvrsti u stavu da ovakvi napadi i djelovanja ekstremnih pojedinaca, ne smiju otvoriti prostor za narušavanje autonomije Islamske zajednice, biti povod za pretrese i zastrašivanja povratnika, te opravdanje za uvođenje vanrednih mjera kojim bi se narušila građanska i ljudska prava na području entiteta RS.

Mi, kao povratnička zajednica, moramo osigurati mladim adekvatno obrazovanje, pružiti im uslove za zapošljavanje i ekonomsku stabilnost, integrisati ih u društvo, imajući uvijek u vidu da su siromaštvo i izoliranost plodno tlo za radikalizam. Institucije su tu da kao garant sigurnosti svakog građanina svojim radom pokažu da svi odgovorni za krivična djela na kraju moraju biti kažnjeni, te da je jedina moguća pravda ona koja se nalazi u okvirima zakona i vladavine prava.

tačno.net
Autor 28.4.2015. u 15:18