Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje: Homofobija i transfobija ne poznaju granice – jučer Zagreb, već danas Sarajevo

tačno.net
Autor 15.2.2017. u 17:00

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje: Homofobija i transfobija ne poznaju granice – jučer Zagreb, već danas Sarajevo

Dana 13.02. nekolicina aktivista_kinja za ljudska prava LGBTI osoba okupila se ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu s namjerom da izrazi podršku osobama povrijeđenim u homofobnom i transfobnom napadu na zagrebački klub Super Super.

U želji da istaknu opasnost krivičnih djela počinjenih iz mržnje prema LGBTI osobama, aktivisti_kinje su nosili transparent s natpisom “Danas Zagreb, sutra Sarajevo. Stop nasilju!”.

Istinitost ovog upozorenja pokazala se 24 sata kasnije, kada su 14.02. napadnuti aktivisti_kinje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u blizini zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Napadači su, dobacujući uvrede i prijetnje aktivistima dok su ih gađali kamenjem, vrlo jasno obznanili homofobni karakter napada, a očekivano je izostala i svaka reakcija građana_ki koji su se nalazili na mjestu događaja.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje najoštrije osuđuje homofobni napad na aktiviste_kinje UDIK-a, i upozorava da je praksa neprocesuiranja napada na LGBTI osobe, aktiviste i aktivistkinje kojoj svjedočimo od 2008. do danas sramota za institucije BiH, koju je neophodno prekinuti. Tražimo od policije i pravosuđa Kantona Sarajevo da adekvatno i blagovremeno reaguju, istraže i procesuiraju ovo krivično djelo počinjeno iz mržnje, ali i prijetnje i napade na LGBTI aktiviste_kinje koji su im već prijavljeni u toku 2015. i 2016. godine, a i prije toga, kao i napad na Festival Merlinka 2014. godine.

Od institucija za zaštitu ljudskih prava u BiH i predstavnika_ca vlasti zahtijevamo da javno osude svaki homofobni i transfobni napad, kao i poduzmu konkretne mjere za borbu protiv homofobnog i transfobnog nasilja.

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje i druge organizacije civilnog društva i u budućnosti će nastaviti svoj rad na borbi protiv kršenja ljudskih prava svih građana_ki BiH, na edukaciji policijskih službenika_ca i članova_ica pravosuđa u cilju kvalitetnije istrage krivičnih djela počinjenih iz mržnje, kao i na praćenju i upozoravanju na nedostatke u radu nadležnih institucija.

Koalicija okuplja deset nevladinih organizacija koje su već godinama aktivne u promicanju i zaštiti ljudskih prava:

Asocijacija za demokratske inicijative
Centar za mlade KVART
Civil Rights Defenders
Fondacija CURE
Fondacija Mediacentar Sarajevo
Fondacija Istina, Pravda, Pomirenje
Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine
Otaharin
Omladinska novinska asocijacija u BiH (ONA)
Sarajevski otvoreni centar
Udruženje BH novinari
Vijeće za štampu BiH.

tačno.net
Autor 15.2.2017. u 17:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija