Kojović: Ne zaduživati se, već uklanjati izvore dugova

tačno.net
Autor/ica 3.9.2014. u 20:11

Kojović: Ne zaduživati se, već uklanjati izvore dugova

Povodom prijedloga Vlade Kantona Sarajevo da zaduženjem kod komercijalnih banaka od 7 miliona privremeno spriječi kolektivno isključenje plina građanima Sarajeva, zbog dugova JP Toplane, oglasio se zastupnik Naše stranke Predrag Kojović, kazavši  kako dalje zaduživanje nije rješenje problema.

”Prijedlog da se zaduživanjem odgode nestanak plina u Sarajevu pokazuje nespremnost trenutnih kantonalnih vlasti da eliminišu uzroke navedene situacije. Ako se ne utvrdi odgovornost za one, koji su nas doveli u stanje da dugujemo 46 miliona i da nam skoro svake sedmice prijete isključenjem plina, i ako se ne izvrši sistematizacija i racionalizacija sistema nabavke plina, Toplane će brzo progutati 7 miliona i bićemo u istoj ovoj situaciji – dakle, pred isključenjem – ali sa 7 miliona minusa”, kazao je Kojović.

”Važno je u ovom trenutku postaviti pitanje – da li nam zaista trebaju i Toplane i Sarajevogas, kao odvojene firme, umjesto da budu dva odjeljenja jedne firme? Posebno, ako imamo u vidu da je zaduženost Toplana odavno i uveliko prevazišla vrijednost kapitala ove firme i da je od stečaja, koji zakon nalaže u ovakvim situacijama, spašava samo gramzivost vladajućih stranaka. SDP i SDA su godinama ovo javno preduzeće, kao i ostala, posmatrali kao postizborni stranački plijen.  Kompaniju, koja građanima treba obezbijediti jednu od najvažnijih komunalnih usluga – tj. grijanje, doveli su do toga da ne bude gotovo ništa više do ogromno izvorište dugova. A sve u svrhu uhljebljavanja stranačkih kadrova”, dodao je Kojović.

”Osjećaj odgovornosti me sprečava da glasam za zaduženje, koje bi, umjesto građanima Sarajeva i preduzećima, pomoglo samo stranačkim podobnicima. Tek kada otklonimo sistemske razloge, zbog kojih komunalna preduzeća stvaraju dugove možemo doći do iznosa koji predstavlja ekonomsku cijenu komunalnih usluga i onda, držeći se principa socijalne pravednosti, donijeti odluku o metodu naplaćivanja”, zaključio je Kojović.

tačno.net
Autor/ica 3.9.2014. u 20:11