Kojović: Za one koji su usvojili ovaj mehanizam koordinacije, BiH je labava konfederacija

tačno.net
Autor 11.2.2016. u 13:26

Kojović: Za one koji su usvojili ovaj mehanizam koordinacije, BiH je labava konfederacija

Predsjedništvo Naše stranke je upozorilo da mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija, koji je Vijeće ministara usvojilo u tajnosti, samo preslikava složenu ustavnu strukturu BiH, umjesto da – kako je zamišljeno – služi kao sredstvo koje će spriječiti već postojeće blokade.

“Ovaj akt, veoma važan za našu zemlju, Vijeće ministara je utvrdilo iza zatvorenih vrata, i svu komunikaciju s javnošću i građanima svelo na informaciju da je odluka usvojena, sviđalo se to nekome ili ne. To pokazuje aroganciju ljudi u vlasti, kao i to šta misle o intelektu svojih glasača i građana za čiji račun i interese treba da rade”, kazao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

„Kada vladajuće stranke imaju suprotstavljene interese čak i u najbanalnijim pitanjima, recimo u raspodjeli direktorskih fotelja, one pribjegavaju vetu pozivajući se na zaštitu ‘vitalnih interesa’. Odlučivanje konsenzusom je način da se odluke nikad ne donesu, i zbog toga mnoge presude nadležnih sudova nisu nikad provedene. A ovaj mehanizam, umjesto da racionalizira postupak odlučivanja, proširuje konsenzus na opštine i kantone, i tako povećava broj subjekata koji mogu izazvati blokadu. Pitamo se kakva poboljšanja to može donijeti: jedna od definicija ludila glasi ‘ponavljati istu radnju, i očekivati drukčiji rezultat’. U ovom slučaju, vladajuće strukture nas uvjeravaju da će se, u zemlji čije je materijalno i kulturno propadanje počelo ‘dogovorom naroda’, stanje radikalno popraviti dogovorom entiteta, opština i kantona“, dodao je.

“Suština euroatlantskih integracija leži u prenošenju dijela suverenih prava na više, nadnacionalne organe. A ovaj komplikovani sistem je zamišljen da bi se izbjeglo da neka opština ili neki kanton, ili, na kraju krajeva, entitet, neku svoju nadležnost prenese na državni nivo”, pojasnio je Kojović.

“Ovaj model, s druge strane, otkriva da je BiH suštinski labava konfederacija opština, kantona i entiteta, a jednoglasno usvajanje takvog mehanizma od vladajuće koalicije pokazuje da je to njihova vizija države. Njihov koncept lokalnog liderstva na etnički zaokruženoj teritoriji potpuno se kosi sa konceptom euroatlantskih integracija. Jer, kako će tek prepustiti suverenost Evropskoj uniji, kako će poštovati njene propise, zakone i institucije, ako nisu u stanju da to učine prema vlastitoj državi”, zaključio je Kojović.

tačno.net
Autor 11.2.2016. u 13:26