Komšić: Trebevićka žičara u funkciji na ljeto 2017. godine

tačno.net
Autor 8.9.2016. u 14:19

Komšić: Trebevićka žičara u funkciji na ljeto 2017. godine

Kao što je poznato, italijanska firma Leitner je dobila posao izgradnje Trebevićke žičare, a rok za završetak radova procijenjen je na 12 mjeseci.

“Naš izvedbeni projekat polazne i dolazne stanice je gotov i u njega se samo moraju dodati one dijelove čije elemente mora dati filma Leitner. To se odnosi na mašinsko postrojenje koje će oni instalirati. Očekujemo da će iduće godine do današnjeg dana žičara proraditi, a možda i prije”, rekao je gradonačelnik grada Sarajeva Ivo Komšić.

Leitner je gradio žičare u mnogim svjetskim gradovima uključujući Inzbruk, a predstavnici Leitnera su izrazili veliko zadovoljstvo što je u svoje reference dodati i Sarajevo. Također, zemlje poput Bosne i Hercegovine predstavljaju drugo najvažnije tržište žičara nakon država koje leže na Alpama, objašnjavaju iz kompanije Leitner koja je vršila radove i na objektima na Jahorini.

Predstavnici donatora Edmonda Offermanna potvrdili su da njegov novac postaje operativan nakon potpisivanja ugovora između Grada i Leitnera. Riječ je oskoro sedam miliona konvertibilnih maraka koji ima ulogu avansnog plaćanja.

Žičara će biti sačinjena od 33 moderne kabine sa po 10 mjesta, a kapacitet žičare bit će 1.200 putnika na sat. Projekat sačinjava i izgradnju novog-sator restorana Vidikovac.

Put na Trebević trajat će nešto više od sedam minuta.

tačno.net
Autor 8.9.2016. u 14:19