Konferencija o sigurnosti pravnog sistema BiH: Narušavanje sigurnosti sudija i tužilaca ne smije biti tolerisano

tačno.net
Autor 24.9.2013. u 10:40

Konferencija o sigurnosti pravnog sistema BiH: Narušavanje sigurnosti sudija i tužilaca ne smije biti tolerisano

BiH se i dalje suočava sa određenim izazovima kad je riječ o sigurnosti pravosudnih funkcija i institucija, rečeno na konferenciji o temi “Izazovi u sigurnosti pravnog sistema u BiH”

SARAJEVO (AA) – Iako je Bosna i Hercegovina do danas uložila mnogo truda u sigurnost pravnog sistema, određeni izazovi i dalje postoje, kazao je otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill na konferenciji o temi “Izazovi u sigurnosti pravnog sistema u BiH”, prenosi Anadolu Agency.

Konferencija se održava u organizaciji Ujednijenih nacija u BiH, Delegacije Evropske unije u BiH/EUSR i Ambasade SAD-a.

Hill je podsjetio da je vladavina zakona temelj svake stabilne i prosperitetne države.

“Nema sumnje da policija u BiH želi da provodi istrage, da tužioci žele da podižu optužnice, a sudije da donose presude na fer, demokratski i neutralan način”, kazao je Hill u uvodnom obraćanju i dodao kako, nažalost, okruženje u kojem rade sudije i tužioci u BiH nije uvijek sigurno.

“Prošle godine je Fakultet političkih nauka proveo anketu u kojoj je 24 posto tužilaca i sudija izjavilo da su bili izloženi napadima i prijetnjama. Mnoge prijetnje su javno izrečene, a samo mali broj njih se prijavi”, kazao je Hill.

Sudijama i tužiocima je poručio da američka vlada sa partnerima iz EU-a i UN-a podržava njihov rad, i obećao da će učiniti sve kako bi im bilo omogućeno sigurno radno okruženje koje je preduslov za svaki uspješan krivični potstupak.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u BiH Milorad Novković rekao je kako nema često priliku razgovarati o ovoj temi.

“Vjerujem da je ovo jedinstvena prilika da sa današnjeg skupa pošaljemo poruku da narušena sigurnost sudija, tužilaca ili uposlenika bilo koje pravosudne institucije ne smije biti tolerisana, naprotiv, da joj se treba suprotstaviti i odgovoriti adekvatno i blagovremeno”, poručio je Novković.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, kako je kazao, raspolaže informacijama koje ukazuju na to da je sigurnost nosilaca pravosudnih funkcija bila u više navrata ugrožavana u bliskoj prošlosti.

“Vjerujem da se situacija u oblasti sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija i pravosudnih institucija može unaprijediti, i to uspostavljanjem adekvatnog zakonskog okvira kojim bi obuhvatili sve segmente sigurnosti”, zaključio je Novković.

tačno.net
Autor 24.9.2013. u 10:40