Korupcija, nepotizam, nepravda i glad – moćan generator terorizma

Prof. Dr. Nedžad Bašić
Autor/ica 19.1.2016. u 10:45

Izdvajamo

  • Otuda je danas više nego ikad do sada potrebno progoniti one koji svojim djelovanjem guraju ovaj narod na ivicu novog tragičnog ponora, terora i izolacije. Pratite puteve novca i brzog i neselektivnog i enormnog bogaćenja političara, državnih funkcionera, sudaca, profesora, ljekara... Taj trag vodit će vas eksplicitno na puteve destruktivne korupcije, nepotizma, krađe, prevare i zloupotrebe. Budite inteligentniji od njih i spriječite ih prije nego što prouzrokuju štetu, strah i beznađe. Budite vi heroine u očima mladih generacija koje iz očaja napuštaju ovu zemlju. Zaustavite ih i dajte im ohrabrenje da ostanu ovdje i da zajedno sa vama grade srećniju budućnost ove zemlje. Vi to možete i vjerujem da hoćete.

Povezani članci

Korupcija, nepotizam, nepravda i glad – moćan generator terorizma

Foto: Flickr 

Pratite puteve novca i brzog i neselektivnog i enormnog bogaćenja političara, državnih funkcionera, sudaca, profesora, ljekara… Taj trag vodit će vas eksplicitno na puteve destruktivne korupcije, nepotizma, krađe, prevare i zloupotrebe. Budite inteligentniji od njih i spriječite ih prije nego što prouzrokuju štetu, strah i beznađe. Budite vi heroine u očima mladih generacija koje iz očaja napuštaju ovu zemlju. Zaustavite ih i dajte im ohrabrenje da ostanu ovdje i da zajedno sa vama grade srećniju budućnost ove zemlje. Vi to možete i vjerujem da hoćete.

Otvoreno pismo predsjednici kantonalnog suda i glavnoj  kantonalnoj tužiteljici u Bihaću 

Poštovana Fata Nadarević,
Poštovana Fadila Amidžić,

Ne znam tačno zašto se obraćam baš Vama. Da li zbog toga što ste žene a nalazite se na  pozicijama koje će u narednom periodu biti od određujućeg značaja za opstanak ovog društva. Ili možda zbog priča koje kruže gradom o vama kao nepotkupljivim borcima protiv kriminala i korupcije. Možda je u pitanju i  jedno i drugo. U krajnjoj liniji to toliko sada i nije bitno.

Ono što je tako bitno a tako tragično je to da svaki četvrti građanin grada Bihaća javno ili krišom odlazi u narodnu kuhinju po krišku kruha i tanjur graha ili krompira ako dobije. Svaki treći radno sposoban  u USK ne radi i bez perspektive je da uopće dobije neko ozbiljno zaposlenje do kraja svoga radnog vijeka. Od tog broja nezaposlenih skoro  30% su mladih ljudi sa diplomom nekog od fakulteta Univerziteta u Bihaću, bez nade da će ikada dobiti prvo zaposlenje bez korupcije i posrednika. Jedina im je nada odlazak van ove zemlje koji postaje sve teži i neizvjesniji. A oni „srećnici“ koji su dobili neki posao nisu sigurni da li će i kada primiti minimalnu plaću. Svaki drugi grca u dugovima i zaduženjima kod raznih banaka i agencija za brzo keširanje uz zelenaške kamate, a sve to samo da bi se preživjelo do sutra.

Samoubistva iz očaja i poniženja u Bihaću nisu više rijetkost. Više se niko ne obazire na vijesti o utapanju majke sa djetetom u Uni, koja nije imala mogućnost preživjeti otplatu tuđeg kredita. Niko se više ne obazire na vijesti o samoubistvima zbog očajnog položaja nezaposlenih, deložiranih, invalida, penzionera, bolesnih i starih… koji ne mogu preživjeti ovaj crni talas neimaštine, poniženja,  prevara i gubljenja dostojanstva.

S druge strane, u ovom gradu očajnika voze se najskuplji automobili, grade se najluksuznije hacijende i ljetnjikovci, odlazi se u najprestižnije ljetne i zimske destinacije, kupuju se najskuplji pokloni za rođendane supruga, djece i ljubavnica,  primaju se plaće koje nadmašuju plaće u najbogatijim zemljama svijeta. Korupcija u politici, u zdravstvu, u obrazovanju, u sudstvu, u tužilaštvu, u državnim poduzećima i ustanovama, spirala je kojoj se ne vidi kraj.

Kada Sud donese presudu sa kojom se daje pravo jednoj od najkorumpiranijih državnih kompanija da samovoljno bez ikakvog ograničenja i odgovornosti ulazi u posjed seljaka, kada izvršitelji Suda   organiziraju pravu hajku hvatanja nevinih građana u postupku izvršenja tuđih kriminalnih dugova, kada je na nekom od fakulteta  moguće steći diplomu magistra ili doktora nauka za nepunu godinu dana, kada je moguće plagirati cijelu knjigu a potom postati dekan fakulteta, nisu pogažena samo ljudska prava i slobode, nije povrijeđen samo Zakon i Ustav ove zemlje, nije derogiran samo ugled sudskih institucija  i moral akademske zajednice. Ono što je najpogubnije za budućnost ove zemlje, sa ovakvim postupcima pojedinaca u institucijama koje prezentiraju državu i društvo, a koji ostaju nesankcionirani,  svakako je stvaranje opće klime bezakonja i samovolje. Stvara se društvo anomije, stvara se iskrivljeni stereotip  dozvoljenog (kriminalnog) ponašanja, što kod običnog čovjeka stvara osjećanje straha, nemoći i gubljenja ljudskog dostojanstva, što ga sve više gura ka nasilnom ponašanju, koje nije teško organizirati i pretočiti u opće nasilje, haos i teror.

U klimi siromaštva, beznađa, očaja i straha, koja je stvorena od strane onih koji imaju mandat od naroda da ovu državu vode u srećniju budućnost, stereotip kriminalca, lažova, podvalanata, nasilnika, munafika…., izrasta u herojski lik, lik koji postaje uzor čitavim generacijama mladih ljudi. Najveća opasnost da BiH potone u haotično stanje sukoba i destrukcije,  stiže upravo od onih koji su izabrani od naroda ove države i imenovani na najodgovornije funkcije. Svojim kriminalnim djelovanjem, korupcijom, stvaranjem nepotističkih mreža nesposobnih i nemarnih, oni reprodukuju siromaštvo, glad, uniženje i očaj običnog čovjeka, iz čega nije teško uskočiti u vlak terorizma koji tutnji Evropom i svijetom. Ali terorizam u ovoj zemlji nije samo obično nasilje, već nasilje  koje neminovno prerasta u masovno  klanje i opću destrukciju,  što njihov  kriminal i nemar čini još opasnijim i destruktivnijim.

Otuda je danas više nego ikad do sada potrebno progoniti one koji svojim djelovanjem guraju ovaj narod na ivicu novog  tragičnog ponora, terora i izolacije. Pratite puteve novca i brzog i neselektivnog i enormnog bogaćenja političara, državnih funkcionera, sudaca, profesora, ljekara… Taj trag vodit će vas eksplicitno na puteve destruktivne korupcije, nepotizma, krađe, prevare i zloupotrebe. Budite inteligentniji od njih i spriječite ih prije nego što prouzrokuju štetu, strah i beznađe. Budite vi heroine u očima mladih generacija koje iz očaja napuštaju ovu zemlju. Zaustavite ih i dajte im ohrabrenje da ostanu ovdje i da zajedno sa vama grade srećniju budućnost ove zemlje. Vi to možete i vjerujem da hoćete.

Prof. Dr. Nedžad Bašić

Prof. Dr. Nedžad Bašić
Autor/ica 19.1.2016. u 10:45