Krah politike aparthejda MUP-a RS-a

tačno.net
Autor 8.4.2014. u 12:17

Krah politike aparthejda MUP-a RS-a

Građanska koalicija „Prvi mart“ danas je međunarodnim i domaćim institucijama uputila novi izvještaj o masovnim kršenjima građanskih i političkih prava građana nesrpske nacionalnosti entiteta RS za koja je odgovorno Ministarstvo unutrašnjih poslova ovog entiteta.

Naime, kršenjem postojećeg Zakona o prebivalištu MUP ovog entiteta kontinuirano se pokušava obračunati sa izbjeglim  i raseljenim licima uskraćujući im osnovna statusna prava u mjestu prijeratnog prebivališta i pokušavajući da ovaj zakon iskoriste kao instrument regulisanja broja nesrba u entitetu RS. Nema nikakave sumnje da su i posljednji pokušaju entiteta RS da na neustavan način preuzmu dio nadležnosti vezanih za prebivalište motivirani isključivo etničkim čišnjene biračkog spiska.

U izvještaju se naime navodi da je, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izvršilo provjeru preko 900 lica, od kojih je navodno za oko 300 utvrđeno da je riječ o takozvanim „fiktivnim prijavama prebivališta“.

Više od  300 prekršajnih prijava koje su temeljem ovih nezakonitih akcije podnesene, već 164 rješenja Osnovnog suda u Srebrenici je obustavljen prekršajni postupak, a od toga su 82 potvrđena od Okružnog suda u Bijeljini. Ipak, niti u jednom slučaju MUP RS nije uspio da dokaže da je bilo koji okrivljeni počinio prekršaj za koji su ga teretili.

Pred Osnovnim sud u Srebrenici, građani Srebrenice su dokazali da službenici MUP-a RS nisu imali pravo, niti imaju pravo obavezati bilo koga – u ovom slučaju isključivo na temelju njihove pretpostavljene etničke ili vjerske pripadnosti – da bude stalno prisutan na adresi na kojoj se prijavio, jer kako je Sud objasnio svaki građanin BiH ima pravo na slobodu kretanja.

Zahvaljujući finansijskoj pomoći građana i institucija, Koalicija „Prvi mart“ je obezbijedila sredstva za osiguravanje pravne pomoći u ovim postupcima, u okviru kojih je uspostavljen standard pred pravosudnim institucijama i slomljena aparhejda politika MUP-a entiteta RS u provedbi Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

Pozivamo sve građane koji potiču iz entiteta RS da nam prijave bilo kakve dodatne zahtjeve koje pred njih predstavljaju lokalni policijski službenici u okviru procedure prijave prebivališta.

Koalicija „Prvi mart“ ovim  putem poziva predstavnike međunarodne zajednice u BiH da jasno i rezolutno stave doznanja režimu entitetu RS da ograničavanje slobode kretenja građana neće i ne može proći, jer predstavlja jednostran čin napuštanja Dejtonskog mirovonog sporazuma.

Na kraju, koalicija „Prvi mart“ poziva zastupnike probosanski političkih  stranaka u entitetskom Parlamentu da iskoriste sve zakonom dopuštene mehanizme i spriječe neustavno i nezakonito donošenje entitetskog Zakona o prebivalištu.

tačno.net
Autor 8.4.2014. u 12:17