Krst u srebreničkom naselju Jasenova još je jedan dokaz nastavka agresije na BiH

tačno.net
Autor 16.10.2014. u 13:40

Krst u srebreničkom naselju Jasenova još je jedan dokaz nastavka agresije na BiH

Foto: Tarik Samarah

DOK SE BOŠNJAČKA ŽRTVA KONTINUIRANO PONIŽAVA, DOK NASTAVLJAČI AGRESIVNO GENOCIDNE POLITIKE DOVRŠAVAJU PROCES UNIŠTENJA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE – BOŠNJAČKI I BOSANSKOHERCEGOVAČKI POLITIČKI ESTABLIŠMNET KONTINUIRANO ŠUTI

Nakon što je nedavno podignut krst iznad Srebrenice koji je postavljen u Starom gradu na Budaku, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Potočari, u mjestu sjećanja i opomene na največi zločin poslije holokausta u Evropi, genocid u Srebrenici, u srebreničkom naselju Jasenova, podignut je krst na zemljištu koje je privatno vlasništvo bez pravoslavnog življa. Kao i u svim do sada sličnim situacijama krst je podignut potpuno ilegalno, bez podnošenja zahtjeva  i bez poštovanja zakonske procedure. Prije dvadeset godina u Jasenovu je izvršen genocid nad  bošnjačkim narodom, tu su muškarci, žene, djeca, starci ubijani, žene silovane, kuće spaljivane. I pored sudski dokazanog genocida, njegovi izvršioci se i dan danas nalaze u tom mjesti nastavljajući agresivno genocidnu politiku.

Radi se o nastavku kontinuiranog procesa ponižavanja žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, pokušaju minimiziranja i prekrajanja historijskih činjenica o agresiji i genocidu sa ciljem očuvanja u Dejtonu nepravedno legalizovanih bosanskohercegovačkih teritorija agresijom i genocidom odvojenih od bosanskohercegovačke zemlje i na kraju pokušaju pobjede krivde nad pravdom, laži nad istinom.

Dok se bošnjački žrtve kontinuirano ponižavaju bošnjački politički establišment šuti. I ne samo šuti već i šuruje sa onima koji nastavljaju agresivno genocidnu politiku drugim sredstvima. Sramno je što Bosna i Hercegovina na koju je izvršenja agresija i genocid, 20 godina poslije nema Zakon o zabrani negiranja, minimiziranja ili opravdanja genocida i zločina protiv čovječnosti, Zakon o proglašenju 11 jula Danom sjećanja na genocid u Srebrenici i cijeloj Bosni i Hercegovini, Zakon o proglašenju 30 augusta Danom sjećanja na sve nestale u Bosni i Hercegovini i Zakon o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini. Ni jedna bošnjačka politička opcija na proteklim oktobarskim izborima u svojim programima nije imala aktivnosti na realizaciji navedenih elemenata bez čije realizacije nema istine i pravde, a bez istine i pravde nema pomirenja, nema bolje budućnosti Bosne i Hercegovine.

Najoštrije osuđujući najnoviji anticivilizacijski atak na bošnjačke žrtve, bošnjački narod i državu Bosnu i Hercegovinu, Institut za istraživanje genocida, Kanada će još više pojačati napore da se kultura kolektivnog pamćenja uvede ne samo u kolektivno pamćenje žrtve, već i čitavog bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine. Sve u cilju konačne pobjede istine i pravde, ne u ime osvete, već u ime bolje bosanskohercegovačke države i društva stoji u saopštenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

 

tačno.net
Autor 16.10.2014. u 13:40