Krug 99: Za uspostavljanje jedinstvene BiH potrebna politička inicijativa

tačno.net
Autor 23.3.2014. u 11:29

Krug 99: Za uspostavljanje jedinstvene BiH potrebna politička inicijativa

Presude koje se donose na državnom nivou veoma su bitne, nastavio je Pettigrew, kada je riječ o satisfakciji koju donose žrtvama, kao i pomirenju

Međunarodna zajednica nije uspjela da efektivno riješi kulturalni aparthejd u Republici Srpskoj, kulturalno zastrašivanje i diskriminaciju protiv nesrba, kazao je danas profesor David Pettigrew obraćajući se na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, prenosi Anadolu Agency (AA).

S obzirom na političku strukturu Dejtonskog mirovnog sporazuma, Visoki predstavnik u BiH trebao bi poduzeti inicijativu da spriječi isključenje i dalju diskriminaciju osoba koje su preživjele genocid, rekao je Pettigrew govoreći kao uvodničar na temu “Presuda za genocid ne može biti mrtvo slovo na papiru u međunarodnom pravnom poretku!”.

“Potrebna je politička inicijativa i to na inicijativu Visokog predstavnika, da bi se provele ove mjere”, poručio je Pettigrew.

Presude koje se donose na državnom nivou veoma su bitne, nastavio je Pettigrew, kada je riječ o satisfakciji koju donose žrtvama, kao i pomirenju.

“Međutim, potrebna je i jedna ozbiljna inicijativa na političkom i kulturnom nivou, da bi se uspostavila jedna jedinstvena i multikulturalna Bosna i Hercegovina. To bi uključivalo i nešto poput ustavnih reformi”, rekao je Pettigrew.

AA

tačno.net
Autor 23.3.2014. u 11:29