Lagumdžija: Nismo dozvolili daljnje dijeljenje BiH

tačno.net
Autor 31.10.2013. u 19:06

Lagumdžija: Nismo dozvolili daljnje dijeljenje BiH

Jačanje BiH imat će našu podršku, daljnje podjele nemaju nikakvih šansi pored SDP-a. Bit ćemo problem onima koji žele da dalje dijele BiH, poručio je Lagumdžija večeras u razgovoru za AA.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i ministar vanjskih poslova te zemlje Zlatko Lagumdžija potvrdio je večeras za Anadolu Agency (AA) kako na današnjem sastanku čelnika bh. stranaka sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom u Budimpešti nije došlo do konačnog dogovora o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sjedić-Finci”.

Lagumdžija je kazao da je sa gorčinom došao u Budimpeštu, ali da je nakon kontakata sa evropskim kolegama bio optimističan u pogledu mogućeg dogovora u pogledu presude u slučaju ”Sejdić-Finci”.

Prema njemu, Evropska unija (EU) je pokazala spremnost da preuzme liderstvo u rješavanju otvorenih pitanja u BiH, ali na vrijednostima EU.

”Moram priznati da je sastanak prošao u sadržajnijoj i boljoj  formi nego što sam očekivao.  Mi, ipak, jesmo napravili određeni progres u odnosu na ono što sam vidio prije 24 sata. Nismo stigli do cilja do kojeg treba doći. No, vidim da su sada pozicije potpuno jasne…  Ono što je važno, ponavljam, a to je da je EU spremna da preuzme liderstvo u ovom procesu. Svako rješenje koje je na tragu evropskih vrijednosti, integracije  društva, koje neće otvoriti nove podjele u regionu, a naročito u BiH, za mene je potpuno prihvatljivo”, kazao je Lagumdžaja novinaru AA.

Dodao je kako je potpuno prirodno da se kroz presudu u slučaju ”Sejdić-Finci” zadovolje aspiracije svakog konstitutivnog naroda, a ali i onih ljudi koji nisu iz konstitutivnih naroda.

Bh. lideri moraju, tvrdi on, biti, ako ne učesnici, a onda suučesnici u liderstvu koje pokazuje komesar Fuele.

”Očekujem, također, da snage koje su spremne da zadrže status Q u BiH, i teže ka daljim podjelama, neće imati dovoljno snage i hrabrosti da izađu sa takvim stavovima, da do kraja ogole svoje  politike… Treba tražiti put za naprijed. Najgore je zadržavanje postojećeg stanja”, kazao je Lagumdžija, te dodao:

”Što se tiče mene, mi smo u SDP-u spremni da otrpimo kritike u mjeri kojoj će naše ponašanje biti u funkciji jačanja integracija BiH.  Na pitanje da li BiH integrirana u Evropu i unutar sebe, odgovor je DA. A dali dezintegracija BiH pod  lažnom slikom da je Evropa tu, odgovor je jasno NE. Ni pokoju cijenu.  Spremni smo primiti stranački autogolove, ako to ide u pravcu jačanja BiH i njenih unutrašnjih integracija”.

Naglasio je opredijeljenost svoje stranke ka EU i NATO-u. Ne očekuje nove sankcije protiv BiH, a ne bi bio iznenađen da BiH bude nadoknađeno i ranije oduzetih 46 miliona eura iz IPA fondova.

Ponovio je da se ”neće umoriti u traženju rješenja”, te da neće odgovarati onima koji će narednih dana optuživati SDP. Neka im je sa srećom, kaže Lagumdžija.

”Jačanje BiH imat će našu podršku, daljnje podjele nemaju nikakvih šansi pored SDP-a. Bit ćemo problem onima koji žele da dalje dijele BiH”, poručio je Lagumdžija u razgovoru za AA.

Potvrdio je i da će u naredih do sedam dana u Briselu biti nastavljeni razgovori na temu implementacije presude u slučaju ”Sejdić-Finci”, ali na nivou eksperta, koji ne bi smjeli dozvoliti dalju segregaciju i podjele, dok se sastanak na visokom nivou očekuje ponovo za nekih 15-tak dana kada bi se, kako očekuje, moglo biti bliže rješenju.

tačno.net
Autor 31.10.2013. u 19:06