Lagumdžija: Rješenje je sve ono što uvodi evropske vrijednosti u Ustav BiH

tačno.net
Autor 11.10.2013. u 12:31

Lagumdžija: Rješenje je sve ono što uvodi evropske vrijednosti u Ustav BiH

Lagumdžija najvažnijim ocjenjuje činjenicu da je danas jasno rečeno da suština presude mora biti zadovoljena

Nekim od učesnika nije baš najjasnije šta je predloženo na današnjem sastanku u Briselu te je to razlog zašto Evropska komisija treba da izađe s jednim jasnim i preciznim papirom – kazao je u izjavi za Agenciju Fena predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija.

Pojasnio je da Evropska komisija “na sto” stavila prijedlog koji je neka vrsta refleksije onoga što oni vide kao neku vrstu rješenje.

– Istina, nije ponuđeno ništa na papiru, ali nam je saopšteno u bilateralnim sastancima koji su uslijedili nakon zvaničnog dijela sastanka – kazao je.

Lagumdžija najvažnijim ocjenjuje činjenicu da je danas jasno rečeno da suština presude mora biti zadovoljena.

– Rekli smo da hoćemo da budemo dio rješenja, a ne problema, a rješenje je sve ono što otvara vrata Evropske unije i uvođenju evropskih vrijednosti u Ustav BiH i što samo po sebi pokreće daljnu integraciju BiH. Trebamo biti oprezni, rješenja do kojih se dođu moraju biti pravno čista i svjesno definirana s pečatom Evropske unije i u pravnom i u političkom smislu kako bi bio otvoren proces integracije u EU, ali i integracije same BiH na način da se vratimo suštini presude i ustavno pozicioniramo mirenje građanskog i nacionalnog – istakao je.

Tokom sastanka, potvrdio je, bilo je različitih ideja te je uputio zahvalnost komesaru Štefanu Fueleu na trudu koji je uložio i koji će, vjeruje, biti nastavljen u cilju definiranja prijedloga EK za rješenje ovog pitanja.

– Vjerujem da je ovo prijelomna tačka u procesu nove suradnje i kooperacije među nama, mada su pojedini mediji, pa i učesnici, danas radije akcentirali tačke sukoba i konfrontacije – naglasio je.

Komentirajući navode pojedinih medija o načinu komunikacije kazao je da je prirodno da u procesu čuvanja principa i budućnosti BiH nekada dođete u sukob i konfrontaciju, ali “opet i samo u funkciji stvaranja pretpostavki za dalju suradnju i kooperaciju”.

– Ako sam nekada, u odbrani principa i budućnosti BiH, bio previše glasan, precizan i energičan nego što je to godilo nečijim ušima…. Možda mi je žao što sam ih doveo u zabludu. U svakom slučaju mi je drago što sam bio vrlo jasan – kazao je.

Kada su u pitanju IPA fondovi, Lagumdžija je podsjetio da nije u pitanju nikakva nova informacija i da se znalo da će biti pokrenut proces za suspenziju fondova ukoliko se ne dođe do rješenja.

– Zaustavljanje implementacije pomoći EU kroz određene fondove je još uvijek stvar koja je u toku i ukoliko bude postignut kapitalan dogovor u narednih nekoliko dana, vjerujem da će to biti riješeno – istakao je.

Smatra da, ukoliko rješenje ne bude postignuto u narednih nekoliko dana, “problem BiH neće biti nekoliko fondova već će se BiH naći u mnogo većim nevoljama”.

– Ukoliko ne bude rješenja, ući ćemo u jednu negativnu spiralu zaustavljanja evropskog puta i konfrontacija unutar zemlje, a što želimo na svaki mogući način da spriječimo. Ne želim da se pomirim s tim da su fondovi izgubljeni za nas i vjerujem da će nam oni, u mjeri u kojoj nađemo rješenje, na fleksibilan način biti i dalje pristupačni – zaključio je Lagumdžija.

Fena

tačno.net
Autor 11.10.2013. u 12:31