Lajčak: Ako je Srbija mogla riješiti problem Kosova, može i BiH “Sejdić-Finci”

tačno.net
Autor 24.1.2014. u 08:55

Lajčak: Ako je Srbija mogla riješiti problem Kosova, može i BiH “Sejdić-Finci”

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da ako je Srbija mogla da riješi problem Kosova, dogovor o slučaju “Sejdić-Finci” nikako ne može biti teži.

Prema njegovim riječima, samo je pitanje spremnosti i odgovornosti političara u BiH da preuzmu na sebe teške odluke.

Lajčak, koji je i bivši visoki predstavnik u BiH, naglasio je da će BiH morati da mijenja Ustav, te da je to pitanje na dnevnom redu već godinama.

“BiH ima institucije koje imaju legitimitet da rade taj posao. Niko ne treba ni da se nada niti da se plaši da će neko sa strane doći i staviti na sto novi ustav. Ali je činjenica da je svaka zemlja koja je ušla u EU morala djelimično mijenjati ustav”, rekao je Lajčak za Nezavisne novine.

On je naveo da je BiH, nažalost, zaustavljena na evropskom putu, ali da zato sigurno nije odgovorna EU, već da je to rezultat nedovoljne političke volje u BiH.

Lajčak je rekao da je dejtonski Ustav zaustavio rat, ali smatra da on “po nizu svojih stavova, jednostavno ne ispunjava evropske standarde”.

“Svaka zemlja u vašem okruženju ide prema EU i to je deklarativni cilj i BiH. Ona je ušla u OEBS, u Savjet Evrope i to znači da mora da se prilagođava evropskim vrijednostima. Dejtonski Ustav to ne može”, poručio je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

klix.ba

tačno.net
Autor 24.1.2014. u 08:55