Lejla Dragnić: Kozmetičke izmjene zakona o stranim investicijama

tačno.net
Autor 3.9.2014. u 12:16

Lejla Dragnić: Kozmetičke izmjene zakona o stranim investicijama

Povodom nedavnog potvrđivanja Izmjena i dopuna Zakona o politici direktnih stranih ulaganja od strane Ustavnopravne komisije PS BiH, kao i tvrdnji iz Vijeća ministara da se tim zakonskim izmjenama otklanjaju barijere u privlačenju stranih investitora, oglasila se Lejla Dragnić, članica Predsjedništva Naše stranke.

”Tvrdnje Vijeća ministara da će navedene izmjene bitno utjecati na otvaranje novih radnih mjesta daleko su od istine. Konkretno, te izmjene jedino oslobađaju strane investitore od obaveze plaćanja carina, dok ostaju na snazi sve druge prepreke, koje su im onemogućavale pokretanje poslovanja u BiH. Strani i domaći investitori su već mnogo puta isticali da ih, prije svega, demotivišu administrativne barijere, te visina fiskalnih i parafiskalnih obaveza. Bijela knjiga za 2012/2013 godinu, koju izdaje Vijeće stranih investitora, sadrži preporuke za uklanjanje barijera u 9 područja, ali se nijedna ne odnosi na carinsku politiku”, kazala je Dragnić.

”Već godinama opada učešće BiH u ukupnim stranim investicijama u regionu i kozmetičke izmjene zakona o stranom investiranju neće dati promjenu. Prema podacima Svjetske banke, u 130 zemalja svijeta administracija obezbjeđuje bolje uslove za poslovne subjekte nego što to čini administracija u BiH. Još poraznije je saznanje da je u 2006. godini bolje uslove za poslovanje pružalo 86 zemalja, u 2010. to je činilo 115 zemalja, a 2013. čak 130 zemalja. U 2013. poduzetnici u BiH su u procesu pokretanja poslovanja morali proći kroz 11 procedura, u Makedoniji kroz dvije, izgubiti 37 dana, u Makedoniji 2 dana, itd.”, dodala je Dragnić

”Vladajuće stranke u BiH nisu nikad htjele posegnuti za suštinskim promjenama i administrativne barijere su koristile u svrhu reketiranja stranih investitora. Jedini način da se popravi stanje jeste da dođe vlast, koja ima političku volju i ekonomsko znanje da obezbijedi bolje uslove poslovanja. Pojednostavljenje i ubrzanje registracije preduzeća i dobijanja različitih dozvola, posebno građevinskih, smanjenje doprinosa na plate, ubrzanje sudskih postupaka i naplate spornih potraživanja – sve su to primjeri mjera ozbiljne ekonomske politike, koja bi u kratkom roku podstakla investicije i zapošljavanje ”, zaključila je Dragnić.

tačno.net
Autor 3.9.2014. u 12:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija