Majke Srebrenice uputile otvoreno pismo: Ne prepustite negatorima genocida vlast nad Srebrenicom

tačno.net
Autor 17.5.2016. u 12:39

Majke Srebrenice uputile otvoreno pismo: Ne prepustite negatorima genocida vlast nad Srebrenicom

Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje „Srebreničke majke“, Udruženje porodica šehida i poginulih boraca Srebrenice i Udruženje „Žene Srebrenice“ uputile su zajedničko otvoreno pismo institucijama i predstavnicima međunarodne zajednice da pruže pomoć kako bi u Srebrenici bio izabran kandidat iz reda bošnjačkog naroda za načelnika.

„Znaju li srpski političari u Republici Srpskoj šta nama majkama znače Potočari i koliko nam znači kada dođemo našem Ćamilu i obratimo se za pomoć? Pitamo srpske političare imaju li majke? Znaju li kako majku duša boli za njenim ubijenim djetetom? Pitamo ih kako da se ne daj Bože ako Mladen dođe za načelnika obratimo njemu koji negira da su naša djeca ubijena u planskom genocidu koji oni ne žele priznati?  Ima li snage i obraza pogledati nas u oči i reći nam da ne vjeruje u haške presude, ali i presude Suda BiH“, stoji u pismu.

Udruženja koja okupljaju žrtve genocida traže od svih preživjelih Srebreničana da stanu u zaštitu Memorijalnog centra Potočari kao mjesta odakle širimo istinu o genocidu. Majke Srebrenice poručuju da je važno da svi građani i građanke Bosne i Hercegovine vrijednosno budu uz politike koje se bore za povratak, protiv mržnje i protiv negiranja činjenica. Konačno, pozivaju sve Srebreničane i Srebreničanke da ispune svoju obavezu, registruju se na vrijeme i glasaju na izborima kako bi glasačkim listićima odbranili svoju Srebrenicu, sve one koje su tek rođeni i živjet će u Srebrenici, istovremeno čuvajući sjećanje na bijele nišane i ubijene u srebreničkom genocidu.

Scanned Image Scanned Image

tačno.net
Autor 17.5.2016. u 12:39