Majska šetnja retrospektivnom izložbom Branka Šotre

Sanela Gojak
Autor 23.5.2019. u 14:27

Majska šetnja retrospektivnom izložbom Branka Šotre

„Prvo treba reći bitno: Bio je čovjek. Bio je čovjek dobrih namjera. Bio je čovjek velikog srca, vedrog osmijeha, blizak i drag. Za pedesetčetiri godine svog života bio je borac, umjetnik, drug, učitelj, dobrotvor i prijatelj. Zar je potrebno više učiniti za života?“ – pitao se, te napisao Zuko Džumhur u katalogu posthumne izložbe Branka Šotre održane u Beogradu 1961. godine.

Pedeset i osam godina kasnije u Sarajevu je postavljena Branko Šotra (1906-1960) Retrospektivna izložba koja se mogla posjetiti tokom dvosedmičnog trajanja (od 9. do 23. maja) u organizaciji  Umjetničke galerije BiH i saradnje sa SPKD „Prosvjeta.“

Umjetnička galerija BiH je održala i kreativne radionice za djecu u sklopu izložbe Branka Šotre.

Mali kreativci, školskog uzrasta, ali i oni mlađi su ručno štampali grafičke otiske sa Šotrinih matrica uz pomoć voditeljice i muzejske pedagoginje i bibliotekarke UGBiH Aide Šarac, i studentice grafičkog dizajna ALU Sarajevo Marine Krsmanović, te kustosice Galerije Dragane Brkić – Hodak.

Kroz slike Branka Šotre „obilazimo i zastajemo“ u nekoj od strmih ulica Sarajeva, krajolika u Kiseljaku, rodnom Stocu, Trebinju, Beogradu itd. Prelazimo na grafike, te drvoreze, linoreze rađene na japanskoj ili običnoj hartiji …  ilustracije za pripovjetku Branka Ćopića, za krševite hercegovačke krajeve, radnike na izgradnji omladinske pruge…

Oblačni maj i kiša ove godine su bili idelana prilika za to, ali i da se bude dijelom navedene kreativne radionice.

Osmogodišnja nećakinja i ja kišobran nismo ponijele, jer smeta, ili se ne otvori …a vrijeme je varljivo. To ovog utorka nije bio slučaj. Bježeći od kiše, pa i vožnja jednom tramvajskom stanicom su bile dovoljne da se ne pokisne, da se dođe prije 17 sati, ali i da se vidi umjetnik Safet Zec ispred zgrade glavne pošte.

Ima nešto u tom Sarajevu što ga nanovo voliš i što si sretan što si baš tada bio tu.

Slikarski opus Branka Šotre na ovoj izložbi predstavljen je sa deset slika, devet ulja na platnu i šperploči  koja se čuvaju u fundusu Umjetničke galerije BiH, kao i jedno ulje koje se nalazi u vlasništvu Muzeja Sarajeva.

Malo je slika ostalo iza Šotre. U pitanju su slike sa motivima bosanskih hercegovačkih sela i gradova, ruralni i urbani pejzaži nastali tokom tridesetih godina kada je umjetnik  živio u Bosni, napisala je kustosica UGBiH Dragana Brkić–Hodak.

Branko Šotra rođen je 31. januara 1906. godine u selu Kozice kod Stoca, u Hercegovini. Završio je Kraljevsku umetničku školu u Beogradu 1929. godine. Službovao u Sarajevu 1930 – 37, Loznici 1937-38, Ohridu 1938-40. i u Vršcu 1940-41. Prije rata dva puta hapšen kao komunista (1933. i 1936). Bavio se slikarstvom, grafikom, duborezom, primijenjenom umjetnošću i likovnom kritikom. Bio je načelnik Vojnog muzeja u Beogradu i redovni profesor i rektor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu.

Nakon teške bolesti Branko Šotra je preminuo 21. maja 1960. godine u Stockholmu (Švedska) u 54. godini života.

Sanela Gojak
Autor 23.5.2019. u 14:27