“MALI MI JE OVAJ GROB“ I TRILOGIJA “JANJE/KOKOŠ/ORAO“ OTVARAJU BOGAT JUNSKI REPERTOAR SCENE MESS

tačno.net
Autor 3.6.2015. u 13:45

“MALI MI JE OVAJ GROB“ I TRILOGIJA “JANJE/KOKOŠ/ORAO“ OTVARAJU BOGAT JUNSKI REPERTOAR SCENE MESS

Predstava Dine Mustafića, “Mali mi je ovaj grob“, rađena prema dramskom tekstu Biljane Srbljanović, ponovo će se predstaviti sarajevskoj publici igranjima u Kamernom teatru 55 u četvrtak 04. i petak 05. juna u 20 sati. Predstava koja publici približava kontekst i priču atentata na austrougarskog prijestolonasljednika, Franza Ferdinanda, i sve njegove posljedice na balkanske narode, nastala je u koprodukciji Hartefakt fonda, Kamernog teatra 55, BITEF teatra, Teatra Ulysess, Testament films i u partnerstvu sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS Scena MESS.

Navodeći da su historija i sudbina neumoljivi za Balkance, režiser predstave, Dino Mustafić, istakao je da je upravo zbog toga potrebno konstantno preispitivati sve posljedice sa kojima se suočavamo. “Ovo nije ni politička, niti historijska drama, već je angažovana, jer vodi i prema našoj stvarnosti koju prepoznajemo, dok njezin umjetnički jezik postavlja pitanja etičke prirode koja uznemiruju i koja se pamte. Vjerujem da ovom predstavom pokazujemo koliko je važan odabir i način onoga čega se trebamo i moramo sjećati, a sve kako bismo osvijetlili i osvijestili našu sadašnjost kroz našu prošlost“, rekao je Mustafić te napomenuo da će se predstava izvesti i na festivalu “Pozorišni maraton“ u Somboru u petak, 19. juna u 21 sat.

Uloge u predstavi “Mali mi je ovaj grob“ ostvaruju Milan Marić, Svetozar Cvetković, Marko Janketić, Ermin Bravo, Amila Terzimehić, Aleksandar Latković (violončelo) i Nebojša Janković (violončelo).

Junski repertoar Scene MESS koji je posebno posvećen pozorišnoj režiji, publici će također predstaviti i trilogiju “Janje/Kokoš/Orao“, koja je nastala kao najveća regionalna koprodukcija u proteklih dvadeset godina. Priliku da večeras pogleda trilogiju imat će tuzlanska publika. Izvedba predstave će se održati u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19 sati. Nakon Tuzle, ostvarenje Anice Tomić, Selme Spahić i Ane Tomović će novo igranje imati u Narodnom pozorištu Mostar u petak, 05. juna u 19 sati. Posebno podršku ovom igranju, ali i projektu “Stoljeće jedne porodice“ pružilo je i Hrvatsko narodno kazalište Mostar.

Kratka bosanskohercegovačka turneja trilogije završit će se igranjem u Banjoj Luci u Narodnom pozorištu Republike Srpske u subotu, 13. juna u 19 sati. U svakom od dijelova trilogije učestvuju umjetnici i umjetnice iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, što projektu daje posebnu važnost u produkcijskom smislu.

Više o aktivnostima Scene MESS možete pronaći na www.mess.ba.

tačno.net
Autor 3.6.2015. u 13:45

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija