Maraton češke arhitekture u Sarajevu – 14, 15. i 18. Novembar 2014

tačno.net
Autor 13.11.2014. u 14:11

Maraton češke arhitekture u Sarajevu – 14, 15. i 18. Novembar 2014

Predstavljanje i pregled češke arhitekture u Sarajevu

PROGRAM

Petak 14.11.2014. Historijski Muzej BiH – Zmaja od Bosne 5

18:00

Generacija +, otvaranje izložbe čeških arhitekata i arhitektica

Izložbu će otvoriti Chargé d’affairesČeške republike u Sarajevu MsKlára von KriegsheimKadlecová

Subota 15.11.2014. Historijski Muzej BiH – Zmaja od Bosne 5

Razgovori o arhitekturi sa naglaskom na Češku i bosanskohercegovačku arhitekturu danas.

Moderatorica: Armina Pilav, PhD, arhitektica i urbanistica, Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena, Sarajevo. www.crvena.ba

12:00 – 14:30 BLOK 1

Češka arhitektura u inostranstvu – slučaj Bosne i Hercegovine

Yvette Vašourková, arhitektica i urbanistica

Predstavljanje rada Centra za Srednje Europsku arhitekturu (CCEA). http://www.ccea.cz

Igor Kovačević , arhitekta i urbanista, www.ccea.cz

Arhitektonske veze Češke i Bosne i Herzegovine

Prof. dr. Ibrahim Krzović

Doprinos čeških arhitekata arhitekturi Bosne i Hercegovine u periodu austrougarske vlasti

Diskusija

13:30 – 14:30

Pauza za ručak

14:30 – 16:30 BLOK 2

Rad mladih arhitekata iz Češke i Bosne i Hercegovine

Jaroslav Wertig, arhitekta, A69 – www.a69.cz

Sa perfiferije do Praga

Michal Palaščak, architekta, Brno

Buntovna arhitektura

Maja Roso Popovac, arhitektica – Mostar

Poslije Praga

Filter Arhitektura – Sarajevo, www.filter.ba

Diskusija

18.11.2014. Kino Kriterion, Obala Kulina Bana 2

19:30h, Projekecija filma „Oko iznad Praga“, o životu i radu češkog arhitekte Jan Kaplicky.

Maraton češke arhitekture u Sarajevu

Predstavljanje i pregled Češke arhitekture u Sarajevu

Centar za Srednje Europsku Arhitekturu (CCEA) i Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena  vas poziva na izložbu Generacija+, razgovore o češkoj i bosanskohercegovačkoj arhitekturi, i pregled dokumentarnog filma o životu i radu češkog arhitekte Jan Kaplicky.

Generacija + je izložba o tri generacije čeških arhitekata i arhitektica koju je priredio Centar za Srednje Europsku arhitekturu u periodu od 2007. do 2009. godine. Izložba se obraća posjetiocu kroz razgovore koje smo vodili sa Češkim arhitektima i arhitekticama o njihovom životu i radu. Izabrani arhitekti i arhitektice su predstavnici generacija koji govore o tri različita iskustva vezana za njihov rad i historijski momenat u kojem su živjeli.

Generacija 50+ se školovala u periodu socijalizma i značajan dio njihove profesionalne karijere se odvijao u periodu prije “somotne” revolucije.Generacija 40+ se školovala u izolovanoj Češkoj republici kada je bilo gotovo nemoguće putovati u inostranstvo, kada su na fakultetima predavali politički kadrovi bez obzira na njihovu stručnu spremu. Ipak, Generacija 40+ nakon revolucije postaje jedna od najproduktivnijih arhitektonskih gerenacija u drugoj polovini XX vijeka u Češkoj. Sa dolaskom neoliberalizma ova generacija gradi značajne objekte, ali što im nedostaje je poznavanje stranih jezika, te kao posljedica toga odsutnost na evropskoj i svjetskoj arhitektonskoj sceni.Treća i najmlađa Genercaija 30+ je svoje arhitektonsko obrazovanje kao i početak prakse imala poslije revolucije.

U namjeri da dokumentujemo arhitektonsko raspoloženje u periodu prije i poslije revolucije, upitali smo zastupnike sve tri generacije da nam predstave svoj diplomski projekt, arhitektonski konkurs, realizovani i nerealizovani projekt po njihovom izboru. Jedina razlika je što je najmlađoj generaciji dat prostor samo za jednu realizaciju, Generaciji 40+za dvije, dok je najstarijoj Generaciji 50+ dat prostor da predstavi tri realizacije.Uvodne tekstove o svakoj generaciji su pisalli predstavnici i predstavnice pojedinih generacija, a njih smo pozvali da pokušaju definisati svako svoju generaciju kao takvu.

Odlučili smo se da prezentiramo ovu izložbu u Bosni i Hercegovina ne samo da bismo predstavili stanje Češke arhitekture danas, nego i sa ciljem da otvorimo diskusiju o savremenoj arhitekturi u Bosni i Hercegovini. Posmatrajući Bosnu i Hercegovinu iz Češke perspektive te kao institucija koja obuhvata istraživanje i predstavljanje arhitekture Srednje Europe, imamo osjećaj da i na bosanskohercegovačkoj arhitektonskoj sceni dolazi do smjenjivanja generacija. Nastupa nova generacija koja će možda imati mnogo više zajedničkih momenata sa češkom mladom scenom nego se to na prvi pogled čini. Cilj izložbe nije romantično povezati sve stečene historijske veze izmedju češke i bosankoghercegovačke arhitekture, ali i postaviti ogledalo Bosanskoj arhitekturi, te u isto vrijeme provjertiti kako današnja češka arhitektura je viđena u drugim zemljama.

Pored izložbe odlučili smo se i za razgovore o arhitekturi sa nekoliko čeških i bosankoghercegovačkih arhitekata. U prvom redu je to bosanskohercegovački istoričar umjetnosti Prof. dr. Ibrahim Krzović, Maja Roso Popovac, bosanskohercegovačka arhitektica koja je devedestih godina studirala u Pragu, te mladi i uspješni tim arhitekata iz Sarajeva koji rade pod nazivom Filter Arhitektura. Gosti iz češke repubike su Jarsolav Wertig osnivač uspješnog arhitektonskog ateljea A69 koji je došao u Prag sa periferije Češke republike i kako sam nekada govori ispunio češki američki san. A 69 je autor nekoliko velikih stambenih projekata u Pragu i drugim gradovima u Češkoj. Michal Palaščak je buntovnik brněnské arhitektonske scene, koja se danas smatra najkonzervativnijom arhitekontskom scenom u češkoj republici. Yvette Vašourkova zajedno sa Igorom Kovačević, koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, osnivači su Centra za Srednje Europsku arhitekturu i studija MOBA danas CCEA/MOBA.

Organizator: Center for Central Eropean Architecture/Centar za Srednje Europsku Arhitekturu

Lokalni organizator: Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena

Organizacija maratona češke arhitekture je podržana od strane:

Ministarstva kulture Češke republike – odijeljenje za inostrane saradnje

Češka Ambasada u Sarajevu

Zahvaljujeme  fondaciji  The Kaplicky Centre za mogućnost projekciju filam „Oko iznad Praga“ i Kino Kriterion za projekciju filma u Sarajevu.

ARCHIP – Architectural Institute in Prague

Medijska podrška:

Oris

Architektuuuul

ERA 21

tačno.net
Autor 13.11.2014. u 14:11