Martin Nesirky: UN nema duple standarde prema dešavanjima u BiH i Ukrajini

tačno.net
Autor 20.2.2014. u 12:50

Martin Nesirky: UN nema duple standarde prema dešavanjima u BiH i Ukrajini

Glasnogovornik UN-a Martin Nesirky tvrdi da generalni sekretar Ban Ki-moon stalno prati dešavanja i u Ukrajini i u BiH, i poziva na sveobuhvatni dijalog za njihovo rješavanje

Odlazeći glasnogovornik Ujedinjenih nacija (UN) Martin Nesirky na konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku kategorično je odbacio tezu da generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon ima dupli standard u vezi sa nemirima u Ukrajini i Bosni i Hercegovini, prenosi dopisnik Anadolu Agency (AA).

“Odbacujem takvu tezu kada je u pitanju UN u vezi s navodima da postoji neka vrsta duplog standarda. Totalno odbacujem takvo nešto. Niko ne bi trebao porediti dvije različite krize na taj način, a koje se ujedno dešavaju iz različitih razloga i na različite načine”, rekao je on.

Nesirky je kazao da je generalni sekretar UN-a duboko zabrinut za dešavanja i posljednje nemire u BiH.

“Naravno da je BiH razlog zabrinutosti za generalnog sekretara UN-a. Ban je na poziciji generalnog sekretara UN-a, organizacije koja se sastoji od 193 zemlje članice, a BiH je jedna od njih, kao što je i Ukrajina. Generalni sekretar izbliza prati sva dešavanja u Sarajevu i širom svijeta”, kazao je Nesirky.

On je istakao kako je Ban Ki-moon stalno izražava zabrinutost zbog moguće eskalacije nemira i nereda u Ukrajini, ali i BiH.

“Ban je zabrinut zbog nasilja, i poziva na sveobuhvatni dijalog. On također shvaća i mogućnost da u ova dva slučaja eskaliraju neredi, što bi moglo imati negativne efekte na cijelu regiju”, kazao je Nesirky.

S druge strane, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je ranije za Anadolu Agency (AA) izjavio da pažljivo prati situaciju u BiH, koja je prema njemu, nastala zbog problema iz prošlosti, ali i neriješenih političkih nesuglasica.

Tada je odbacio navode da nije dovoljno uključen u praćenje dešavanja i nemira u BiH, naglasivši kako je BiH u vrhu prioriteta u vezi sa balkankim pitanjima, zajedno sa problemom oko imena između Makedonije i Grčke.

“Ova dva pitanja, BiH i Makedonija, predstavljaju zabrinutost za međunarodnu zajednicu. Nadam se da će ova dva problema biti riješena u miru i dijalogu i u duhu konsenzusa između različitih strana”, kazao je Ban.

tačno.net
Autor 20.2.2014. u 12:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija