MASKE SU PALE

tačno.net
Autor 17.10.2016. u 15:50

MASKE SU PALE

Foto: vlada.ks.gov.ba

Dok se političke stranke i njihovi funkcioneri po državnim institucijama utrkuju ko će od njih po televizijama dati „pametniji“ prijedlog za poboljšanje sigurnosti saobraćaja, Parlament FBIH saziva hitnu sjednicu ne zbog sigurnosti građana i saobraćaja, već zbog novog zaduživanja radi sigurnosti plata njihovih državnih službenika i namještenika.

Rukovodstvo SDU BiH smatra da je to sramotno i da predstavlja ciničan odgovor vlasti na gubitak ljudskih života zbog vožnje iz obijesti. Takvo ponašanje aktulene vlasti znači da ako vas ubiju na pješačkom prelazu ili na tramvajskoj stanici, aktulena vlast u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo neće se zbog toga previše sekirati ili ne daj bože praviti veliku pometnju u svom radu. Ali ako se njima kojim slučajem dirne u plate i ostala primanja odmah će sazvati vanrednu sjednicu Parlamenta.

Mi u SDU BiH smatramo da je sa ovim potezom Vlade Federacije sve rečeno i sve su maske pale. Sada je jasno da Vlast u Federaciji BiH i kantonima ne radi u korist građana već u korist političkih elita.  Njihovu imovinu i porodice štite privatne zaštitarske firme i visoki zidovi uz video nadzor, a nasumično stradanje građana od strane ubica za volanom ili maloljetnika koji vitalju i pucaju okolo nelegalnim oružjem je kolateralna šteta kriminogenog ambijenta.

SDU BiH traži da se vlast odnosi prema građanima kao što se odnosi i prema svojim primanjima i beneficijama, neka pokažu da su ono što i javno govore – socijalno osjetljivi i da brinu o građanima i njihovim potrebama. SDU BiH predlaže da se bar dok traje vanredna sjednica neko od poslanika usudi da predloži pooštravanje sankcija u Krivičnom zakonu zbog vožnje iz objesti kao i poboljšanje zakonske regulative u djelu koji se odnosi na sigurnost saobraćaja, građana i imovine.

tačno.net
Autor 17.10.2016. u 15:50