Masovna grobnica: Posmrtni ostaci Srebreničana na deponiji u Kozluku

tačno.net
Autor 10.12.2015. u 12:56

Masovna grobnica: Posmrtni ostaci Srebreničana na deponiji u Kozluku

Na lokalitetu deponije strijeljano je oko 1.000 Bošnjaka – muškaraca i dječaka s područja Srebrenice.

Istražitelji su pronašli 14 posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici na deponiji otpada u Kozluku, a i narednih dana će se raditi na čišćenju i otkrivanju ovog lokaliteta, dok bi ekshumacija tijela trebala početi u ponedjeljak, izjavila je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH, javlja Anadolija.

“Riječ je o primarnoj grobnici, koja je uznemiravana i posmrtni ostaci su izmještani. Ova masovna grobnica krije veći broj osoba stradalih tokom genocida”, kazala je Čengić, dodajući da su mašinama došli do skoro dva metra dubine.

Istražiteljima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji već nekoliko dana temeljito pretražuju deponiju, pridružili su se i istražitelji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, jer je ova ekshumacija važna za predmete koji se vode u Haškom tribunalu. Inače, Haški tribunal je do sada sa ovog prostora ekshumirao 40 žrtava.

Pretraživanje mikrolokacija

“Prema prikupljenim dokazima, na lokalitetu deponije strijeljano je oko 1.000 žrtava bošnjačke nacionalnosti, muškaraca i dječaka s područja Srebrenice, a ovo strijeljanje niko nije preživio. S obzirom da su s ovog lokaliteta vršena izmiještanja posmrtnih ostataka strijeljanih žrtava na druge lokacije, još uvijek se traga za najmanje 200 posmrtnih ostataka žrtava”, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Deponija, ispod koje su sakrivena tijela ubijenih, nalazi se uz samu lijevu obalu rijeke Drine. Od glavne ulice i centra Kozluka, udaljena je stotinjak metara, a do masovne grobnice dolazi se blatnjavim putem.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su nedavno uhapsili osumnjičenika za krivično djelo genocid, koji se dovodi u vezu sa ubistvom žrtava na ovom mjestu.

“U narednom periodu bit će pretraženo još nekoliko mikrolokacija na ovom području. Proces ekshumacije intenzivno se nastavlja i u narednim danima”, zaključuje Grubešić.

aljazeera

tačno.net
Autor 10.12.2015. u 12:56