Maturanti u Sarajevu plesali za žrtve poplava i Guinessov rekord

tačno.net
Autor 23.5.2014. u 12:26

Maturanti u Sarajevu plesali za žrtve poplava i Guinessov rekord

Napominje da su organizatori pokrenuli akcije pomoći za poplavama pogođene stanovnike u BiH

Blizu 800 maturanata okupilo se danas kod Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi oborili Guinessov rekord u maturantskom plesu na kompoziciju Fledermaus Quadrille i prikupili humanitarnu pomoć za poplavama ugrožene stanovnike Bosne i Hercegovine, kazala je Rialda Malkoč-Memišević, glasnogovornica Maturantske parade.

“Maturanti iz Bosne i Hercegovine već osam godina tradicionalno plešu i šalju pozitivnu sliku u svijet u sklopu projekta maturantska parada 2014. Maturantska parada je ove godine imala za cilj da pruži podršku našim Zmajevima za Svjetsko prvenstvo. Htjeli smo napraviti veliki karneval na ulicama Sarajeva ali zbog svega što se desilo, maturantska parada se pretvorila u veliku humanitarnu akciju”, istakla je Malkoč-Memišević dodajući da se na paradi okupilo blizu 800 maturanata.

“Ove godine na ulicama Sarajeva planirali smo da se okupi 3.000 maturanata, ali danas je na maturantskoj paradi plesalo 800 maturatana, iz Sarajeva, Zenice, Visokog i Jablanice”, kazala je glasnogovornica Maturantske parade.

Napominje da su organizatori pokrenuli akcije pomoći za poplavama pogođene stanovnike u BiH.

“Organizatori su prethodnih sedam dana prikupljali sredstva koja su donirana u poplavama pogođene gradove. I danas smo također prikupljali namirnice i potrepštine za unesrećene ljude. I današnjom humanitarnom gestom ogranizator i prisutni učenici su željeli kolegama koji nemaju krov nad glavom žele da poruče da im je žao što nisu mogli biti dio najveće maturantske parade na svijetu. Ipak, drago nam je da su ovi mladi ljudi koji su se okupili ovdje za razliku od političara pokazali društvenu odgovornost i solidarnost na djelu. Pokazali su da su budućnost ove zemlje”, rekla je Malkoč-Memišević.

Međunarodni omladinski festival European Qaudrille Dance Festival je projekat koji se bavi populacijom od 18 i 19 godina. U dijelu gradova Evrope svakog maja maturanti plešu Quadrille ples pokušavajući ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Danas su se maturantima u Sarajevu pridružili i maturanti iz Srbije, čija zemlja je također pogođena poplavama, ali i maturanti iz Slovenije, koja je glavni organizator Maturantske parade. Oragnizatori iz Slovenije su tokom održavanja maturantske parade otvorili humanitarni telefon za pomoć poplavljenim područjima u BiH.

Nakon intoniranja himne BiH, okupljeni maturanti u plavo-žutim majicama su održali minutu šutnje, a zatim započeli svoj ples.

Ove godine u okviru maturantske parade osim mataranata iz BiH plesali su i njihovi vršnjaci iz dvanaest evropskih zemalja koji će pokušati oboriti Guinnessov rekord.

Ipak, kao što i oragnizatori navode, sam Guinnessov rekord je beznačajan u odnosu na značaj zajedništva, veličanstveno obilježavanje završetka srednjoškolskog obrazovanja i saznanja da mladi imaju priliku proslijediti izuzetno pozitivne vibracije dokazujući da u budućnosti možemo računati na njih.

AA

tačno.net
Autor 23.5.2014. u 12:26