Medijski protest u Banjoj Luci: Država želi da novinari saviju kičmu, ali to se neće desiti

tačno.net
Autor/ica 5.1.2015. u 19:32

Medijski protest u Banjoj Luci: Država želi da novinari saviju kičmu, ali to se neće desiti

Više od pedeset novinara i predstavnika medijskih kuća prisustvovali su danas protestu koji je u Banjoj Luci organizovao Klub novinara Banja Luka povodom nedavnih narušavanja novinarskih sloboda u BiH, među kojima je i pretres redakcije portala Klix.ba.

“Samo solidarnošću možemo spriječiti dalje narušavanje medijskih sloboda, koje su brutalno ugrožene posljednjih dana. Toliko slučajeva – pretres Klixa, istjerivanje novinara BN televizije iz Palate predsjednika, prijetnje premlaćivanjem članovima redakcij Tačno.net u Mostaru, prijetnje smrću, kojoj sam i sam bio izložen – sve to pokazuje da država želi da novinari saviju kičmu, ali to se neće desiti”, rekao je Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banja Luka.

Politički funkcioneri, dodao je on, smatraju da su upravo oni novinarima dali medijske slobode, a ne da je to pravo samih novinara koje oni moraju poštovati.

“Od 2006. godine do danas je bilo 400 slučajeva prijave ugrožavanja novinarskih sloboda u BiH. Od toga je bilo 60 slučajeva prijetnji smrću. Samo 15 posto toga je procesuirano i dobijena je pravnosnažna sudska presuda. Ovo je, dakle, atmosfera u kojoj su najviši državni zvaničnici napravili takvu politiku prema kojoj je sasvim normalno proganjati i maltretirati novinare”, istakao je Vukelić.

Predsjednica Udruženja BH novinara Milkica Milojević rekla je da su svi ovi događaji doveli do toga da novinari sa tjeskobom dočekuju novogodišnje i božićne praznike, a ta tjeskoba podsjeća na medijski mrak devedesetih.

“Nadam se da me taj utisak vara i nadam se da ćemo se uspjeti izboriti za to da profesionalno radimo svoj posao. Nadam se da zakoni u ovoj zemlji ne služe da bi se opravdala nepravda i da bi se u zakonsku formu svašta upakovalo. Nadam se da će doći vrijeme kada u ovoj zemlji neće progoniti dječaka zato što je rekao da je car go, nego one koji švercuju carevo novo ruho”, istakla je Milojević.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika Press RS Žarko Marković rekao je da je početak godine pravo vrijeme da se svi pozovu na odgovornost.

“Dolazak na ovaj skup je mirna reakcija i pokazivanje stava. Nadam se da ćemo tokom ove godine definitivno dići glas protiv svih problema sa kojima se susrećemo. Nedostaje nam više solidarnosti i mislim da će ona da se pojača, jer samo na taj način možemo riješiti ovakve probleme”, rekao je Marković.

Novinar i član UO Kluba novinara Banja Luka Mirsad Kebić dodao je da svako ko smatra da je novinar prema njemu učinio bilo kakvu nepravdu može da se posluži zakonskim normama.

“Zakon je tu da se određene stvari dokazuju. A ne da se vrše prepadi, upadi, pretresi, pritisci, prijeka uskakanja u redakcije, presretanja po ulicama… To je kaubojski manir. Ako ne poštujemo sva naša prava – šta će nam kodeksi, šta će nam postulati, šta će nam fakultet? Novinari nisu razuzdano krdo koje treba sakupljati kao rasuto perje, već su organizovani, odgovorni i pametni ljudi, koji kontinuirano prate određene pojave u društvu”, smatra Kebić.

Novinar portala Buka.com Dragan Bursać rekao je da novinari i predstavnici medijskih kuća koji nisu došli na ovaj protest jasno pokazuju da novinari još uvijek nisu u potpunosti kompaktni.

“Očigledno je da pojedinci ovaj događaj ocjenjuju kao efemeran. To je žalosno i to govori o stanju svijesti i stanju u medijima kod nas. Pojedinac ne može ništa, jer je država moćnija i neprestano pokazuje zube. Samo kao udruženja možemo napraviti nešto, sve ostalo je zaludna borba”, istakao je Bursać.

tačno.net
Autor/ica 5.1.2015. u 19:32