Međunarodna monitoring misija: BiH da bez odlaganja finalizira i objavi rezultate Popisa

tačno.net
Autor 4.2.2016. u 13:40

Međunarodna monitoring misija: BiH da bez odlaganja finalizira i objavi rezultate Popisa

 

Predstavnici Međunarodne monitoring misije (IMO) za Popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini održanog 2013. godine sastali su se 2. i 3. februara 2016. godine s predstavnicima domaćih vlasti, uključujući ministra civilnih poslova Adila Osmanovića, u svojstvu koordinatora Popisa, te direktorima sve tri statističke agencije, odnosno zavoda, u BiH, s ciljem procjene i diskusije o ostvarenim rezultatima, ali i definiranja daljnjih koraka u vezi sa objavljivanjem konačnih rezultata popisa.

IMO, pod predsjedanjem Pietera Everaersa, direktora EUROSTAT-a zaduženog za saradnju u oblasti statistike sa zemljama proširenja, ponovio je potrebu završetka obrade podataka i priprema za objavljivanje bez daljnjih odlaganja, što je od iznimne hitnosti, posebno sada kada je prošlo više od dvije godine od provođenja popisa.

Premda bilježi tek skromni napredak ostvaren tokom prethodnih mjeseci u vezi s rješavanjem izvjesnog broja metodoloških pitanja potrebnih za usvajanje zajedničke metodologije, IMO također ističe snažnu predanost nadležnih za statistiku za okončanje popisnih aktivnosti.

IMO, sa mandatom za praćenje usklađenosti s međunarodnim preporukama i europskom regulativom o popisima stanovništva, smatra da su pripreme za popis stanovništva adekvatno urađene. Naknadno je ocijenjeno da je popisivanje teklo bez problema i u skladu s usaglašenom metodologijom i međunarodnim preporukama, u cijeloj zemlji. Nakon perioda popisivanja, uslijedilo je uspješno skeniranje i evidentiranje podataka.

Bosna i Hercegovina se obavezala na provođenje popisa stanovništva i uspješno je poduzela inicijalne korake. S tim u skladu, IMO ponovo ohrabruje zavode i Agenciju za statistiku da okončaju aktivnosti na popisu i objave rezultate, a Vijeće ministara BiH da pruži punu podršku okončanju. To je dio odgovornosti koju je BiH preuzela opredjeljenjem da održi popis stanovništva.

IMO će nastaviti pratiti napredak u vezi sa provedbom metodologije popisa u skladu s međunarodnim preporukama, te pozorno pratiti dešavanja u narednim mjesecima. IMO je uvjeren da će preostala ključna metodološka pitanja biti uskoro riješena, posebno u smislu utvrđivanja prebivališta stanovništva.

Europska unija smatra popis stanovništva u BiH jednim od ključnih pitanja, ne samo zbog njegove važnosti u okviru procesa europskih integracija već i ključnog značaja za ekonomsko i socijalno planiranje, što je od posebne hitnosti u kontekstu Reformske agende, čiji je sastavni dio i popis stanovništva.

IMO je uspostavila Europska komisija 2012. godine, na poziv Vijeća ministara BiH, kako bi se osiguralo da su pripreme za popis i provedbu u skladu s europskim i međunarodnim standardima. IMO čine predstavnici EUROSTAT-a, koji predsjedava Upravnim odborom, te Direkcije Evropske komisije za proširenje i politike susjedstva, Vijeća Europe, Agencije za statistiku Ujedinjenih naroda, Ekonomskog odbora Ujedinjenih naroda za Europu (UNECE) i Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda (UNFPA).

tačno.net
Autor 4.2.2016. u 13:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija