MESS MARKET PRIKAZAT ĆE NAJBOLJE OD BH. I REGIONALNE PRODUKCIJE NA 56. MESS-u

tačno.net
Autor 22.9.2016. u 19:38

MESS MARKET PRIKAZAT ĆE NAJBOLJE OD BH. I REGIONALNE PRODUKCIJE NA 56. MESS-u

U okviru 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, koji će se održati od 30. septembra do 09. oktobra 2016, prvi put održat će se i MESS Market koji će posljednja tri dana Festivala prikazati najbolje od bh. i regionalne teatarske produkcije. Pored samog Festivala, Sarajevo će centrom teatarskih stručnjaka i stručnjakinja učiniti i generalna skupština Evropske teatarske konvencije čiji je MESS član od 2011. godine. Ovaj događaj će okupiti oko 80 gostiju iz 20 evropskih zemalja koji će predstavljati 43 teatarske institucije.

«Ove godine posebnu internacionalnu dimenziju Festivalu daje iznimno važan prateći sadržaj kao što je Generalna skupština ETC-a, pred čijim gostima i gošćama ćemo imati priliku promovirati i bh. umjetnike i umjetnice koji budu učestvovali na MESS marketu», istakao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala ističući da će to biti jedinstvena prilika da se evropskim producentima/cama prikažu bh. i regionalni projekti. Podsjećajući da sutra počinje Mali MESS, Kreševljaković je još jednom pozvao sve da budu dio ovog za Festival važnog sadržaja koji afirmira teatar među najmlađima. «Mali MESS, koji počinje sutra, promovira osnovna ljudska prava – pravo na kulturu i pravo na obrazovanje i nadamo se da će Mali MESS djeci donijeti mnogo radosti i predstaviti im teatar u najboljem svjetlu», poručio je Kreševljaković.

Govoreći o MESS Marketu kao važnoj koprodukcijskog platformi, Nermin Hamzagić objasnio je da ona ima dva dijela od čega će jedan vidjeti publika Festivala kroz osam predstava iz BiH i regije, dok će drugi dio 7. oktobra predstaviti šest budućih projekata gostima ETC-a, te domaćim producentima/icama i intendantima/icama bh. pozorišta. «MESS Market će biti ključna platforma za koprodukcije u regionu i ove godine će svoje projekte predstaviti Oliver Frljić, Andraš Urban, Tanja Oručević-Miletić, Tanja Šljivar, trupa Moving Island te Mirjana Medojević iz Crne Gore», predstavio je Hamzagić objasnivši da su koprodukcije moguće rješenje jer je regija potentan teatarski prostor sa publikom slične kulturološke pozadine. 

Jedna od selektorica Festivala, Selma Spahić, ukratko je predstavila osam predstava iz programa MESS Market koje su na programu Festivala od 7. do 9. oktobra. Kako je naglasila, osim mogućnosti za koprodukciju, MESS Market će postati centar prvenstveno za mlade umjetnike/ice kojima će omogućiti da nađu koproducente i razvijaju svoje karijere. Tako će MESS Market otvoriti «Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali», rađena prema nagrađenom tekstu Tanje Šljivar, u kojoj je i Enes Salković, ranije nagrađivan na MESS-u, osvojio nagradu za najboljeg mladog glumca Sterijinog pozorja. Predstavu je režirala Mirjana Karanović a bavi se pitanjem da li je moguće ispričati svoj život strancu ili strankinji u jednoj noći. Predstava «Rodoljupci» Andraša Urbana stavila je u današnji kontekst Sterijin tekst i upozorava na sve one kojima su puna usta patriotizma. Van takmičarske konkurencije bit će odigrana i predstava «Žaba» povodom primanja Kamernog teatra 55 u članstvo ETC-a.

U subotu 8. oktobra na programu je predstava «Tri zime» koja prema sjajnom tekstu spisateljice Tene Štivčić priča o četiri generacije žena u istoj kući. Predstavu je režirao Ivica Buljan, a nastala je u produkciji HNK Zagreb nakon praizvedbe teksta u National Theatre London. Isti dan dvije izvedbe imat će predstava Harisa Pašovića koja postavlja pitanje «Za šta biste dali svoj život?» i koja će imati svoje premijerno prikazivanje pred sarajevskom publikom. Posljednji dan Festivala, u nedjelju 9. oktobra, publika će imati priliku ponovo pogledati predstavu nastalu u produkciji Scene MESS «What is Europe?» u režiji Andraša Urbana koja propituje današnju Evropu, dok će se licemjerjem Evrope baviti i kontroverzna predstava Olivera Frljića «Naše nasilje i vaše nasilje», koja će imati svoju regionalnu premijeru nakon Poljske, Berlina, Vajmara i Beča. Festival će završiti u nešto vedrijem tonu predstava velikog makedonskog reditelja Slobodana Unkovskog «Einsteinovi snovi» koja istražuje relativnost vremena. Bilo isprekidano, ubrzano ili usporeno, ova predstava će propitivati vrijeme i u filozofskom i u fizičkom smislu.

tačno.net
Autor 22.9.2016. u 19:38

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija