Microsoft Skills centar predstavljen javnosti kao konkretan program za smanjenje broja nezaposlenih u Bosni i Hercegovini

tačno.net
Autor 2.7.2015. u 14:34

Microsoft Skills centar predstavljen javnosti kao konkretan program za smanjenje broja nezaposlenih u Bosni i Hercegovini

Na današnjoj press konferenciji, udruženje MSCommunity BiH i kompanija Microsoft su najavili otvaranje Microsoft Skills centar na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Projekat omogućava potpuno besplatno sticanje novih i poboljšanje postojećih znanja iz IT oblasti, kao i polaganje ispita za oficijelne Microsoft certifikate.

Pokretanje Skills Centara u BiH inicirano je nakon analize tržišta rada koja je ukazala na činjenicu da negativni tržišni trendovi najviše utiču na mlade u dobi od 15 – 29 godina, što pokazuju i sljedeći statistički podaci:

 • Stopa nezaposlenosti u oba bh entiteta iznosi 50% – što je u poređenju sa evropskim prosjekom od 25% jako visoko,
 • Više od 50% mladih su ekonomski neaktivni – niti imaju zaposlenje, niti ga aktivno traže,
 • U prosjeku, više od 50% osoba koje aktivno traže posao čekaju više od jedne godine na zaposlenje,

Prateći najnovije trendove na tržištu rada po pitanju IT industrije, Microsoft BiH je organizovao okrugli sto u sklopu MS Network konferencije u aprilu 2014. godine. Predstavnici fakulteta i IT kompanija iz BiH, kao i drugi relevantni predstavnici iz svijeta rada i zapošljavanja su razgovarali o potrebama IT tržišta rada i uslovima obrazovanja. Na osnovu zaključaka sa Okruglog stola odlučeno je da se pokrene projekat otvaranja MS Skills centara na četiri fakulteta i u tri grada u BiH:

 • Ekonomski Fakultet u Sarajevu,
 • Elektrotehnički Fakultet u Sarajevu
 • Fakultet Informacijskih Tehnologija u Mostaru
 • Panevropski Univerzitet Apeiron u Banja Luci

Plan Microsoft Skills centra je educirati minimalno 240 osoba, studenata sa partnerskih institucija i nezaposlenih mladih koji imaju potrebno osnovno IT znanje. Treninzi koji će biti u ponudi su odabrani na osnovu analize potreba poslodavaca koja je identifikovala pozicije koje su najtraženije u IT industriji u BiH, a koje su vezane za programiranje, upravljanje projektima u IT segmentu, kao i pozicije vezane za rad sa serverima i bazama podataka.

 • „Izrazito mi je zadovoljstvo što MSCommunity udruženje, koje radi već punih 8 godina na širenju znanja o IT tehnologijama, danas predstavlja nosioca jednog ovako značajnog projekta. Takođe, posebno mi je drago što je Microsoft BiH naše udruženje prepoznao kao partnera za realizaciju upravo ovakvih aktivnosti. Čvrsto vjerujem da ćemo kroz ovaj projekat pomoći mnogim mladim ljudima u BiH da unaprijede svoja znanja iz oblasti IT-a, a time i da lakše i brže dođu do posla na IT tržištu BiH. IT je grana industrije u kojoj gotovo svaka zemlja ima deficit kadrova, upravo zbog nedostatka specijalističke edukacije iz ove oblasti, a to je upravo problem koji mi kroz MS Skills Centar želimo da adresiramo.“- Izjavio je Damir Dizdarević, Predsjednik udruženja MSCommunity BiH.
 • Momčilo Đukić, Panevropski univerzitet “Apeiron“ iz Banjaluke,- „Odavno imamo odličnu saradnju sa Microsoft BiH. U potpunosti smo spremni za implementaciju ovog projekta koji će puno značiti studentima Fakulteta informacionih tehnologija, ali i svima drugima koji će u okviru ovog projekta proći specijalizovanu obuku i iskoristiti šansu za sticanje nekog od Microsoft sertifikata.“
 • Elektrotehnički fakultet u Sarajevu podržava ideju i početak rada MS Skills Centra. Nadamo se da će što veći broj polaznika steći nove vještine koje će im omogućiti rad u IT sektoru. – Izjavila je Dženana Đonko, Šef Odsjeka za računarstvo i informatiku na Elektrotehničkom fakultetu.
 • „Ekonomski fakultet u Sarajevu, kao i nastavnici i saradnici Fakulteta su višegodišnji partner Microsofta, na različitim edukacijskim programima, i izuzetno smo zadovoljni mogućnošću da studentima Fakulteta omogućimo još jedan vrijedan edukacijski program. Obzirom da smo mi Fakultet okrenut izgradnji vrlo konkretnih poslovnih i preduzetničkih znanja i vještina, neophodnih za brzu integraciju studenata u poslovno okruženje, ovakvi programi edukacije su više nego dobrodošli. Pored toga, ideja da se program proširi i izvan studentske populacije, zaslužuje naglasak i posebnu pohvalu. Iskreno se nadamo da će odziv biti srazmjeran kvaliteti i značaju, da će polaznici edukacije adekvatno odgovoriti na ovaj izazov.“- Izjavio je prof. dr Džafer Alibegović,
 • “Veoma smo zadovoljni pokretanjem jednog ovakvog projekta, za koji slobodno možemo reći da je jedinstven u široj regiji. Kroz Skills Centre, mladi u BiH će imati priliku ne samo da steknu vrijedno znanje i vještine u IT segmentu, već i da steknu oficijelne Microsoft certifikate za te vještine, koji su izuzetno prepoznati kod poslodavaca u IT industriji. Treninzi koji će biti ponuđeni u okviru projekta odabrani su nakon analize potreba poslodavaca u IT kompanijama u BiH, kao i u kompanijama koje zapošljavaju osobe iz IT segmenta. Na taj način želimo osigurati da se mladi usavršavaju upravo u skladu sa potrebama tržišta rada, a poslodavci će imati na raspolaganju certificirane stručnjake koje mogu uposliti u svojim kompanijama. Na kraju želim naglasiti i da sve ovo ne bi bilo moguće bez zalaganja MSCommunity udruženja, kao i naših partnerskih fakulteta, kojima se ovom prilikom još jednom zahvaljujem. Siguran sam da ćemo uz ovakve partnere uspjeti realizovati prvu fazu projekta na navedenim lokacijama i planiranim brojem mladih, a u budućnosti uz nove partnere planiramo pokrenuti Microsoft Skills centre i u drugim gradovima BiH. ”- rekao je Omar Krivošija, direkor Microsoft BiH

Mladi će se moći prijaviti za treninge i informisati o terminima, fakultetima i predavačima na web stranici koja će biti objavljena 20. jula, a edukacije na pomenutim fakultetima će početi u septembru mjesecu 2015. godine.

Osnovan 1975., Microsoft (Nasdaq „MSFT“) je svjetski lider u softveru, uslugama i rješenjima koja pomažu ljudima i kompanijama da sagledaju svoj puni potencijal.

Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

tačno.net
Autor 2.7.2015. u 14:34