Mirjana Marinković-Lepić: Uključiti domove zdravlja u lanac distribucije vakcina

tačno.net
Autor/ica 2.4.2019. u 10:02

Mirjana Marinković-Lepić: Uključiti domove zdravlja u lanac distribucije vakcina

Prijedlog o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima – jedna je od stvari za čije će se usvajanje zalagati Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH.

„Prijedlog je u prethodnom mandatu podnijela tadašnja zastupnica Maja Gasal Vražalica. U ovom mandatu sam ga preuzela jer bi inače bio povučen iz procedure, a smatram ga izuzetno važnim. Nažalost, na njegovu važnost skrenu nam pažnju tek epidemije kad se dogode, kao što je to u posljednje vrijeme slučaj s morbilima.

Naime, krajem 2017. godine ograničen je promet vakcina na način da je javnim ustanovama koje se bave javnim zdravstvom onemogućena nabavka vakcina i njihova dalja distribucija. Predloženim izmjenama unapređuje se postojeće zakonsko rješenje u skladu s načelima koja se odnose na zaštitu zdravlja ljudi te ekonomičnosti. Put vakcina do konačnog korisnika bi bio skraćen. Domovi zdravlja bili bi uvedeni u sistem njihove distribucije. Na ovaj način se smanjuje rizik za narušavanje hladnog lanca, tj. održavanja optimalne temperature tokom transporta i skladištenja vakcina, ali i smanjenje konačnih troškova procesa imunizacije“, rekla je Lepić.

tačno.net
Autor/ica 2.4.2019. u 10:02