MMF: BiH ne može biti uplaćena nova tranša stand-by aranžmana

tačno.net
Autor 30.4.2014. u 10:12

MMF: BiH ne može biti uplaćena nova tranša stand-by aranžmana

Rezidentni predstavnik MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Ruben Atoyan izjavio je kako nedonošenje pomenutih izmjena Zakona o akcizama na državnom nivou onemogućava zaključenje šestog pregleda ispunjenja obaveza BiH u okviru stand-by aranžmana.

Kreditni stand-by aranžman Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ponovo je zapao u teškoće, nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na različite duhanske proizvode.

Rezidentni predstavnik MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Ruben Atoyan izjavio je kako nedonošenje pomentih izmjena Zakona o akcizama na državnom nivou onemogućava zaključenje šestog pregleda ispunjenja obaveza BiH u okviru stand-by aranžmana.

“Osoblje MMF-a u ovom momentu ne može pred Izvršni odbora MMF-a iznijeti šesti pregled u okviru stand-by aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom. Iako su entitetske vlasti sprovele dogovorene mjere u pogledu poboljšanja naplate prihoda i budžetskih procesa, odluka Doma naroda Parlamenta BiH da odgodi razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama kojim bi se harmonizirala stopa akciza na različite duhanske proizvode, onemogućava zaključenje pregleda i samim tim doznačavanje naredne tranše”, kazao je Atoyan.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH naveo je da se očekuje da se misija te međunarodne finansijske institucije vrati u Sarajevo i Banju Luku u drugoj polovini maja kako bi vodila razgovore o nastavku podrške MMF-a Bosni i Hercegovini.

Anadolija

tačno.net
Autor 30.4.2014. u 10:12