MUP RS poništio prijave prebivališta Kadriji Malkiću i Nedimu Jahiću

tačno.net
Autor 18.2.2013. u 18:35

MUP RS poništio prijave prebivališta Kadriji Malkiću i Nedimu Jahiću

SREBRENICA – Srebreničaninu Kadriji Malkiću i aktivisti inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ Nedimu Jahiću, jutros su dostavljena Rješenja o poništavanju i oduzimanju ličnih karata. Tako su Malkić i Jahić, obojica nastanjeni u Srebrenici, ostali bez identiteta.

U rješenjima koja su primili Malkić i Jahić danas, navodi se da im je u novembru prošle godine uručeno Rješenje o poništenju prijave prebivališta, a koje oni, kako su kazali,  nikada nisu primili.

Kadrija Malkić, koji je u Srebrenici rođen, a vratio se u ovaj grad prošle godine, vidno potresen ispričao je novinaru agencije Anadolija kako mu je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske oduzelo identitet.

„U Srebrenicu sam se vratio u junu prošle godine. Ja sam stvarno povratnik. Obnovio sam svoje imanje, uradio kuću, pomoćne objekte, voćnjake, sve. Živim tamo, otac mi se vratio 2002. godine, a porodica mi je generacijama tu“, kazao je Malkić.

Malkić se bavi građevinom i posjeduje vlastitu kompaniju. Pojasnio je da ima više nekretnina i u Sarajevu, Tuzli, Srebrenici, ali da je samo u Srebrenici nastanjen. Rješenje o poništavanju i oduzimanju lične karte primio je jutros na staru adresu prebivališta.

„Ne znam po kojem osnovu mi ukidaju ličnu kartu. Jer ukidaju moj identitet. Mislim da se u ovoj zemlji čovjek ima pravo prijaviti na svoju imovinu, zemlju, kuću u kojoj je rođen. Neovisno gdje radi. Ja radim i u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, gdje ima posla. To me ne veže da bih trebao biti prijavljen u Sarajevu ili Tuzli“, istakao je Malkić.

U ratu je izgubio dva brata, i sam je ranjen, kao i njegova majka, koja je preminula od posljedica ranjavanja.

„Želio sam da se vratim, ali ne ide. Možete primijetiti na meni kako se osjećam, nikako. Tužiću MUP RS, pa ćemo vidjeti šta će biti. Kojim osnovom mi poništavaju ličnu kartu. Ja nemam druge lične karte ni drugog prebivališta. Je li ja sad trebam azil tražiti u Federaciji? Tu sam rođen i ja, i moj otac i djeda, svi“, rekao je Malkić, te izrazio nadu da će „ako ima imalo države“, uspjeti vratiti svoju ličnu kartu i identitet.

Nedim Jahić je prijavio prebivalište u Srebrenici u junu prošle godine, gdje je živio do oktobra. Kako je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, više vremena provodi u ovom  gradu nego u Srebrenici.

„Ja radim na kampanji i registriranju birača u Srebrenici. U Sarajevu sam samo zbog studija, ali moj fokus i u domenu ljudskih prava je zaštita manjiskih grupa i grupa u Srebrenici i redovno idem tamo. Moguće da je motiv za ukidanje moje lične karte i to što sam bio jedan najaktivnijih u kampanji „Glasaću za Srebrenicu“ i pisao prijave protiv sadašnjeg načelnika PS Srebrenica Adisa Cibralića“, kazao je Jahić, dodavši da za ovakvo postupanje u Zakonu o prebivalištu i boravištu nemaju osnova.

„Institucije trebaju odgovoriti na ovo. Političke stranke koje nastoje da zaštite sve povratnike ne trebaju donositi nove propise koji mogu ugroziti povratak i ograničiti slobodu kretanja. Tu mislim na pitanje izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu. Treba skrenuti pažnju i na brojne ljude iz Srbije koji su registrovani u Srebrenici i korišteni su godinama kao mašinerija za glasanje“, naglasio je Jahić, dodavši da je međunarodna zajednica “poprilično gluha na ovo pitanje”.

„Očekujem od ambasade SAD-a da reagira, a od drugih institucija i OHR-a da utiču na to da se ovim povratak ne obeshrabri. Šta znači povratak, ako će naši građani biti u stalnom strahu da će ih neko strašiti i da će biti građani drugog reda tamo gdje su se vratili“, istakao je Jahić.

Direktor policije RS Goran Vasić, naveo je da je pomenuto postupanje u skladu sa zakonom.

„Sve što se radi, radi se u skladu sa zakonom. Uprava za pravne i kadrovske poslove može dati sve detalje. To zaista ne spada u nadležnost policije i krim policije“, kazao je Vasić.

„Proces provjere ne obuhvata da policija ode samo jednom na adresu stanovanja, već taj proces traje više mjeseci. Policija ode na adresu stanovanja, razgovara sa komšijama i više puta ako se ne zatekne lice, postoji zakonska procedura kako se postupa“, kazala je glasnogovornica MUP RS Mirna Šoja u izjavi za agenciju Anadolija, te dodala da više informacija može pružiti tek nakon što dobije informacije o imenima i prezimenima ljudi čije su lične karte poništene.

U saopštenju koje je uputila koalicija „Prvi mart“ danas navodi se da MUP RS, odnosno Policijska stanica u Srebrenici, nastavlja potpuno nezakonitu praksu poništavanja prebivališta i ličnih dokumenata građana nesrpske nacionalnosti, iako oni ispunjavaju sve zakonske uslove.

„Režim Milorada Dodika i SNSD ovim još jednom pokazuju da nastavljaju provođenje politike „prihvatljivog“ broja nesrba u RS i da se, kao i u mnogim ranijim navratima, ne ustručavaju da pored predstavnika međunarodne zajednice otvoreno i blatantno podrivaju Aneks 7 Dejtonskog mirovnog ugovora. Ukoliko Aneks 7 više nije na snazi, pozivamo Ured visokog predstavnika, odnosno druge odgovorne za provođenje Dejtonskog mirovnog ugovora, da o tome obavijeste javnost Bosne i Hercegovine. U suprotnom, očekujemo od njih da u skladu sa svojim mandatom spriječe nastavak etničkog čišćenja koje provodi MUP RS“, stoji u saopštenju.

Udruženja povratnika, žrtava genocida i etničkog čišćenja u BiH okupljena oko Koalicije “Prvi mart”, u saopštenju su navela da očekuju od OHR-a, Delegacije EU u BiH, Ambasade SAD-a i Vijeća za implementaciju mira da zaštite Dejtonski mirovni sporazum i omoguće slobodu kretanja i boravka svim građanima BiH i tako zaštite mir u Bosni i Hercegovini.

AA

tačno.net
Autor 18.2.2013. u 18:35

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija