Na Dodikove prijetnje ćemo znati da odgovorimo – očekujemo od svih da rade svoj posao

tačno.net
Autor 2.4.2014. u 11:00

Na Dodikove prijetnje ćemo znati da odgovorimo – očekujemo od svih da rade svoj posao

Građanska koalicija „Prvi mart“ želi ovim putem najoštrije osuditi jučerašnje huškačke izjave predsjednika entiteta RS Milorada Dodika o zajedničkoj listi probosanskih stranaka, Zakonu o prebivalištu i „Prvom martu“, koje ocjenjujemo kao otvoreni nasrtaj na mir i stabilnost, odnosno najavu jednostranog izlaska iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prije svega, Dodik je jučer nakon Igora Radojičića prvi funkcioner SNSD-a koji je otvoreno priznao da usvajanje državnog Zakona o prebivalištu koje je zaustavljeno nije imalo nikakve veze sa regulisanjem prebivališta, nego da je zakon trebao da posluži kao instrument za etničko čišćenje biračkog spiska i svođenje nesrpskog biračkog tijela na njemu prihvatljivu mjeru.

Dodik je također izrekao jasne i otvorene prijetnje građanima nesrpske nacionalnosti i pokazao da je u cilju očuvanja vlasti spreman na pravno, ali i fizičko nasilje nad njima. Mi u „Prvom martu“ mu želimo otvoreno poručiti da ako misli trenirati strogoću nad građanima nesrpske nacionalnosti – mi ga čekamo. Ali i da smo se znali suprotstaviti i mnogo većim „bajama“ od njega. Nemamo ništa protiv toga da Dodik prijeti nasiljem, ali prije nego što nastavi, pozivamo ga da svom biračkom tijelu saopšti kako planira ostvariti svoje prijetnje.

Građanima, ponajprije onim nesrpske nacionalnosti, želimo poručiti da ne trebaju strahovati od Dodikovih prijetnji, jer je on tigar od papira koji se više ne može obračunati ni sa osamdesetogodišnjim staricama kojima njegova policija šalje prekršajne prijave zbog posjete masovnim stratištima. Građani isto tako trebaju znati da je Milorad Dodik postao politička lovina i da su njegove prijetnje smiješne i lažne.

Od naših izabranih zvaničnika, međutim, kako na entitetskom, tako i na državnom nivou očekujemo da poduzmu sve zakonske korake koje imaju na raspolaganju i spriječe usvajanje entitetskog Zakona o prebivalištu, kao što je to bio slučaj sa Zakonom o državnoj imovini.

Očekujemo da će Ured visokog predstavnika pokazati da nema mjesta miješanju entiteta u državne ovlasti, kakve su u slučaju prebivališta jasno propisane važećim zakonima.

Od Evropske komisije, odnosno Petera Sorensena, jednog od najglasnijih zagovarača ovog zakona, očekujemo da se očituje o posljedicama koje bi usvajanje entitetskog zakona, koji je u izravnoj suprotnosti sa važećim državnim Zakonom o prebivalištu imati na bezvizni režim za BiH, jer bi to bio kraj jedinstvenog sistema ličnih dokumenata koji je bio jedan od ključnih uslova za liberalizaciju viznog režima.

tačno.net
Autor 2.4.2014. u 11:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija