Na Vracama postavljena ploča u čast ratnog zločinca Ratka Mladića!

tačno.net
Autor 5.6.2014. u 12:54

Na Vracama postavljena ploča u čast ratnog zločinca Ratka Mladića!

Foto: Feđa Krvavac/klix.ba

Prolaznici kroz naselje Vraca u dijelu koji pripada RS-u, odnedavno su primijetili ploču postavljenu u čast ratnog zločinca Ratka Mladića.

“Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo” prošlog je mjeseca je na zidu uz cestu, na liniji razgraničenja dva entiteta, postavila ploču u znak sjećanja na smotru koju je izvršio zločinac Mladić.

“Na ovom mjestu 19. 05. 1992. godine komandant glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić izvršio je smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda Opštine Novo Sarajevo”, napisano je na ovoj ploči.

Panteon srpskih vođa

Simptomatično je da je ploča postavljena prošlog mjeseca u jeku katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju, zbog čega ovaj “događaj” nije značajnije primijećen u javnosti.

U povodu postavljanja ploče predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tušljevljak istakao je da je njenim otkrivanjem, te parastosom poginulim borcima u crkvi Svetog Georgija u Miljevićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje obilježen i Dan Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Tuševljak je naglasio da je kroz Prvu sarajevsku mehanizovanu brigadu prošlo oko 15.000 srpskih boraca, a da je živote za RS dalo 608 boraca, dok ih je 1.192 ranjeno.

Protojerej stavrofor Vojislav Čarkić, koji je osveštao spomen-ploču, podsjetio je da su se 19. maja 1992. godine “okupili branioci Srpskog Novog Sarajeva, a smotru izvršio general Ratko Mladić, koji će sa činom vojvode ući u panteon srpskih vođa”.

“Ovaj plato je bio jedini ulaz i izlaz za srpsku Grbavicu, a ovim putem se i zvanično povukla srpska vojska 1996. godine”, rekao je Čarkić i dodao da će ovo spomen-obilježje biti podsjetnik mlađim generacijama na ljude koji su branili i odbranili Srpsko Novo Sarajevo.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić ovu je ploču za Klix.ba prokomentirao riječima da je to vrlo loša poruka u mjesecu u kome će u Sarajevu, uz podršku zemalja Evropske unije, biti održan niz manifestacija kojima će biti obilježena stogodišnjica početak najvećeg zla koje je zadesilo svijet, Prvog svjetskog rata.

“Ta poruka dolazi u vrijeme kada član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović piše pismo austrijskom predsjedniku tvrdeći da se najavljene manifestacije u Sarajevu zloupotrebljavaju i da se njima stigmatizira jedan narod. Tom pločom, kao i Radmanovićevim pismom želi se baciti sjena na te projekte iza kojih stoje zemlje članice EU”, naveo je Komšić u razgovoru za naš portal.

Osvjedočeni zločinac

Dodao je kako postavljena ploča podsjeća na stradanje Sarajlija tokom 1470 dana opsade kojoj su bili izloženi.

“Ploča tom osvjedočenom ratnom zločincu postavljena je na Vracama, sa kojih je dolazilo najviše snajperskih hitaca i granata kojima su ubijani građani Sarajeva. Sada treba pitati Radmanovića šta misli o tome, jer on kao neko ko sjedi u Predsjedništvu lako može istražiti ko stoji iza te ploče. Nju je mogao potpisati bilo ko, ali je sasvim jasno da iza nje stoji politika koja je razarala ovu zemlju i ovaj grad”, istakao je gradonačelnik Komšić.

On je podsjetio na sve bolju saradnju Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te naglasio kako se ovakvim porukama želi napraviti smutnja i na tom planu, jer je očito da takva saradnja i projekti na kojima sarađuju dva grada nekome itekako smetaju.

klix.ba

tačno.net
Autor 5.6.2014. u 12:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija