NADNARAVNE MOĆI ALEKSANDRA VUČIĆA

Gradimir Gojer
Autor 7.11.2015. u 12:27

NADNARAVNE MOĆI ALEKSANDRA VUČIĆA

Ili kako nastaju i nestaju ratovi i narodi u Bosni i Hercegovini

 

Praćen neviđenim mjerama sigurnosti, kakve nisam siguran da bi bh. politička vrhuška osigurala i za dolazak Obame ili Putina, Aleksandar Vučić u Sarajevu  je paunisao diljem Parlamenta dijeleći lekcije, ponajviše svojim inferiornim domaćinima, ali i okupljenim novinarima i drugim zvaničnicima javnosti u BiH. Prosto je nevjerojatno da jednom čovjeku može pasti napamet, pa bio on čak i premijerom Republike Srbije, da javno kaže, a u podtekstu i garantira, da ratova na Balkanu više biti neće.
Tko je on da može garantirati tako egzaktnu činjenicu? Izgleda da iza njegovih riječi stoji neka nadnaravna moć!?

Istom prigodom Vučić će se razmahati svojim tvrdnjama kako je za mir na ovim prostorima najvažniji dobar odnost Srba i Bošnjaka???! Da nije besmislena, ova bi izjava bila komična, jer Vučić je očigledno zaboravio da u Bosni i Hercegovini žive tri konstitutivna naroda, ali i građani sa različitim drugim ili bez etničkog određenja!!!  Očito da premijer Republike Srbije ne računa sa cijelim jednim konstitutivnim narodom i brojnim građanima koji se ne ćute Bošnjacima, Hrvatima ili Srbima…

Vučićev politički istup na crti je onog političkog diskursa i njegove apsurdnosti koji je od europske javnosti osuđen, iako ni do danas nije riješen, u sklopu poznatog pitanja Sejdić-Finci. Jesu li opet na djelu nadnaravne moći premijera Srbije?!?

On za samo jedan dan boravka u Sarajevu razrješava kompleksan problem odnosa bar dva naroda u državi BiH, a da niti jednom riječju, da ne kažem mišlju, jer kod njega izgleda misao ne postoji, ne pominje da u državi BiH žive Bosanci i Hercegovci, da su oni državljani BiH, čiji prvi član Ustava   (onog Daytonskog!) glasi da BiH nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine!?

Nadnaravna moć ljubimca međunarodne zajednice toliko ga je opila da očigledno nije našao vremena da u danu u kojem je dijalogizirao sa partnerima u Sarajevu, posjeti Židovsko groblje koje je udaljeno samo nekoliko stotina metara od Parlamenta BiH. To me usitinu čudi, jer tamo je kao mlađani bojovnik stjecao prve pozitivne katakteristike svog srpstvujućeg angažmana, trenirajući pucanje po građanima Sarajeva kao tadašnjim, ne metama, već svakodnevnim glinenim golubovima Karadžićeve vojske.

Sve ovo, a posebice farsična policijska opsada Sarajeva (autor teksta putovao je na svoje radno mjesto punih sat vremena!) pokazala je potpunu inferiornost vlasti BiH, među kojima, i ovoga puta, zorno je to pokazano, ne postoje državnici i vizionari, već politički činovnici i unajmljenici međunarodne zajednice.

Da je itko u Sarajevu mislio svojom glavom o elementima koje sam pobrojao bilo bi potpuno drugačije ozračje za posjet ovog, bez ikakvog razloga, dobrodošlog gosta u grad na Miljacki.

Nadnaravne Vučićeve moći koštaće građane države Bosne i Hercegovine u materijalnom smislu sigurno, a o moralnim skrupulama ovoga čovjeka izrazito izmijenjenog životopisa u posljednje dvije decenije nije vrijedno trošiti niti riječi niti papir.

Gradimir Gojer
Autor 7.11.2015. u 12:27