Najavljena rezolucija SNSD-a direktna prijetnja miru u Bosni i Hercegovini

tačno.net
Autor 12.4.2015. u 12:18

Najavljena rezolucija SNSD-a direktna prijetnja miru u Bosni i Hercegovini

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje izjavu Nebojše Radmanovića, predsjednika Izvršnog odbora SNSD-a, kojom najavljuje da će se na stranačkom saboru krajem aprila donijeti takozvana “Rezolucija o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj, koja označava krajnji cilj naroda koji živi u Srpskoj i spremnost stranke da predvodi narod na tom putu“.

Eventualnim donošenjem ove rezolucije, SNSD svjesno dodatno otežava ionako teško stanje u zemlji, sa isključivim ciljem dalje destabilizacije i rušenja Bosne i Hercegovine. Također, ovim činom SNSD se dodatno odlučuje na samoizolaciju, jer sa takvim partijama nikakva saradnja nije moguća. Imajući u vidu pokušaje narušavanja stabilnosti i u drugim dijelovima naše zemlje, koji su posebno eskalirali u posljednjih mjesec dana, ne bi nas iznenadilo da postoji i određena sinhronizacija događaja sa ciljem održavanja stalne napetosti i straha, kako bi se očuvale stečene privilegije i interesi pojedinih političkih elita.

Također, pozdravljamo i reakciju Ureda Visokog predstavnika u BiH koji je konačno jasno stavio do znanja da takva rezolucija narušava osnove Dejtonskog mirovnog sporazuma i da neće proći nekažnjeno, iako je OHR trebao reagirati i ranije, kada su zastupnici SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH svojim nedolaskom blokirali rad ove državne institucije i time svjesno blokirali uspostavu vlasti na državnom nivou.

Najavljena rezolucija je direktna prijetnja miru i stabilnosti u našoj zemlji, te SDP BiH jasno poručuje da će se svim raspoloživim sredstvima suprotstaviti bilo kakvom pokušaju ugrožavanja integriteta i teritorijalnog suvereniteta BiH. Pozivamo i sve druge probosanske snage u društvu da zajedno i nedvosmisleno stanemo na put ovakvoj politici.

Rezolucija

Ilustracija: Šukrija Meholjić

tačno.net
Autor 12.4.2015. u 12:18