Najbolji kuhari Evrope predvođeni Samirom Lalićem u Sarajevu: Bh. ekipa priprema begovu čorbu za Ginisa od 2 tone piletine!

tačno.net
Autor 16.4.2015. u 11:06

Najbolji kuhari Evrope predvođeni Samirom Lalićem u Sarajevu: Bh. ekipa priprema begovu čorbu za Ginisa od 2 tone piletine!

Sarajevo je od 16. do 19. aprila domaćin dvije najveće smotre kuhara u Evropi: Konferencije Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija i Global Chef’s Challenge, na kojima će se prvi put u glavnom bh. gradu, tokom tri dana okupiti najbolji kuhari iz 25 zemalja Evrope, piše bh. novinska agencija Patria.

Najbolji kuhari iz BiH u petak će kuhati do sada najveću begovu čorbu, od oko 15.000 porcija, nakon čega bi mogli ući i u Ginisovu knjigu rekorda.

Ovaj spektakularni događaj održat će se u petak na Trgu oslobođenja- Alija Izetebegović. Ujutro u 6 sati bit će potpaljena vatra, a kuhanje planiraju završiti oko 14 sati.

-Za čorbu će biti potrebno dvije tone piletine, te stotine kilograma brašna, začina, ulja. Tu je i 150 kilograma bamije. Šerpa prečnika tri metra je specijalno napravljena u Tuzli baš za ovu priliku, kaže za Patriu Samir Lalić, Mostarac sa ševdskom adresom koji je član Udruženja kuhara BiH i jedan od trojice koji će u petak obarati Ginisov rekord.

Lalić pojašnjava da kada su se prijavljivali za Ginisov rekord nisu mogli napisati u aplikaciji da će kuhati begovu čorbu, već se našlo kompromisno rješenje- pileća supa.

-Jedna trećina begove čorbe koju ćemo kuhati odmah ide u javne kuhinje, kojih je nažalost previše u ovoj našoj zemlji. Pozivamo Sarajlije i sve one koji se u petak zateknu u gradu da dođu, pridruže nam se i obavezno ponesu sa sobom šerpe, kantice da mogu probati našu čorbu. Ono što preostane nakon podjele, također ide u javne kuhinje, navodi Lalić.

Predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić odžirekao je da je ovo veliki događaj za BiH.

Slika naše zemlje, tradicionalne bh. kuhinje, obići će cijeli svijet. On je dodao da je pogrešno smatrati kako su samo ćevapi i pita simboli bh. kuhinje.

-Mnogo je tradicionalnih jela u BiH, kaže Hodžić, sa kojima se naša zemlja u svijetu može ponositi, a jedno od tih jela svakako je i begova čorba.

Sarajevo će od 16. do 19. aprila biti domaćin najveće godišnje kuharske manifestacije u Europi – Konferencije Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija.

Ova manifestacija će okupiti najpoznatija kuharska imena svijeta i regije, a bit će sjajna prilika za promociju bosanskohercegovačkih jela i tradicionalne bosanske kuhinje.

Pobjednik Global Chef’s Challenge, koji se istovremeno održava sa konferencijom, ide na svjetsko takmičenje kuhara.

Švedski kuhari imaju budžet od milion KM godišnje

Lalić, koji godinama živi u radi u Geterborgu nam je ukratko dočarao koliko se u Evropi posvećuje pažnje kulinarstvu, i ovakvim vrstama manifestacija.

-Naše udruženje doslovno djeluje i radi na entuzijazmu svih nas, posebno Nermina koji nas vodi, a tu su i sponzori koji nas pomognu. Sve je to malo, jer preko kulinarstva, prezentacije bh. kuhinje šalje se pozitivna slika u svijet o ovoj prelijepoj zemlji, o nama, našoj tradiciji, našoj bosanskoj kuhinji.

Ako vam samo kažem da švedska kuharska reprezentacija ima godišnji budžet od milion maraka, uz brojne sponzore, dovoljno govori koliko se pažnje posvećuje tome i šta to znači za prezentaciju jedne zemlje, navodi Lalić.

Patria 

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.4.2015. u 11:06