Najskuplje za državu BiH, za pacijente i za BH zdravstvo je ostanak nesposobnih i nestručnih kadrova

tačno.net
Autor 17.2.2017. u 17:12

Najskuplje za državu BiH, za pacijente i za BH zdravstvo je ostanak nesposobnih i nestručnih kadrova

Foto: kcus

Povodom odlaska dr. Mirsada Kacile priznatog stručnjaka sa Kliničkog univerzitetskog centra Sarajevo (KCUS), rukovodstvo SDU BiH oglasilo se saopštenjem:

“Smatramo da se odlaskom brojnih stručnjaka sa KCUS-a samo potvrđuje činjenica da je direktorica KCUS-a izvor nezadovoljstva brojnih njenih kolega koji su do sada napustili tu zdravstvenu instituciju. Posljednji u nizu stručnjaka koji je napustio KCUS je prof.dr. Mirsad Kacila koji je priznati svjetski stručnjak i profesor na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Njegov odlazak menadžement KCUS-a pravda njegovim navodnim problemima sa zdravstvenim stanjem  uz opsaku da je dr. Kacila imao platu od 30.000 KM što će reći da nije imao razloga za nezadovoljstvo.

Plata jednog stručnjaka kakav je dr. Kacila ne može biti predmetom rasprave, jer se radi o stručnjaku čije su operacije spasile na stotine života. Najskuplje po zadravlje i džepove građana su stranački uhljebi i ulizice direktorice KCUS-a koji odobravaju odlazak stručnjaka sa KCUS-a kako bi oni zauzeli njihova mjesta što bi u protivnom bilo nemoguće.

Nevjerovatno je kako izostaje rekacija akademske zajednice i posebno profesora medicinske struke na sve veću eroziju kadrova koji zbog poremećenih međuljudskih odnosa sve češće napuštaju KCUS. Reakcija medija je također svedena na minimum, a svaka politička kritika rada KCUS-a smatra se politikanstvom uperenim protiv člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

SDU BiH se nikada nije ustručavao da stvari nazove pravim imenom, a ovo što aktualna direktorica KCUS-a radi zove se prvorazredni dilentantizam. Stoga bi bilo najbolje i po pacijente kao korisnike zdravstvenih usluga KCUS-a i po ljekare koji tamo još uvijek rade da „direktorica“ podnese ostavku na funkciju direktora KCUS-a. Smatramo da je njen ostanak na funckiji zajedno sa svojim „probranim“ stranačkim simpatizerima enorman trošak koji je nemjerljiv za ovu državu i za BH zdravstvo općenito”, stoji u saopštenju SDU BiH.

tačno.net
Autor 17.2.2017. u 17:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija