Napad na medije: Policija upala u redakciju Klixa u Sarajevu, traže snimak razgovora Željke Cvijanović

tačno.net
Autor 29.12.2014. u 13:48

Napad na medije: Policija upala u redakciju Klixa u Sarajevu, traže snimak razgovora Željke Cvijanović

Nakon što su nedavno urednici i novinari portala Klix.ba pozvani na informativni razgovor a povodom objavljivanja snimka na kojem premijerka RS Željka Cvijanović govori o kupovini dvojice zastupnika, na zahtjev Tužilaštva RS policija iz FBiH ušli su u redakciju Klixa gdje vrše pretres  piše Slobodna Bosna

Iako se na snimku govori o sumnjivim radnjama, istražuju se novinari koji su snimak objavili pa je prvi “osumnjičeni” medij u aferi “Snimak” portal Klix.ba, čiji su predstavnici pozvani na informativni razgovor u prostorije MUP-a RS, kojem su, osim predstavnika ovog portala, prisustvovali istražitelji kojima je Specijalno tužilaštvo RS-a dalo nalog da dođu do informacije o tome kako je snimak razgovora Cvijanović došao do javnosti.

Lejla Turčilo, prodekan za nastavu Fakulteta političkih nauka Sarajevo kazala je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria da nije upoznata s detaljima pretresa redakcije klix.ba, ali da u svakom slučaju mediji trpe pritisak.

Institucije imaju pravo da rade svoj posao ako neko krši zakon, ali u svakom slučaju dajem podršku medijskim profesionalcima i kolegama sa klix-a – kazala je Turčilo.

Ona je dodala i to da je u svakom slučaju za slobodu i neometan rad novinara i slobodu javne riječi.

– To je važno za demokratiju, da upravo ovakvi pritisci ne postoje – kazala je Turčilo.

Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari kazala je da je pretres redakcije klix.ba teroristički upad.

– Ovo je najveće gušenje slobode govora dosad. Novinari moraju objaviti svaku vijest koja može biti od koristi građanima BiH, i da ih niko ne može prisiliti da otkriju svoj izvor. Redakcija je od jutros blokirana, niko nema pristup redakciji, ne emituju vijesti – kazala je Rudić.

Ekipa tacno.neta daje podršku kolegama iz Klixa.

tačno.net
Autor 29.12.2014. u 13:48