Narandžasti dan večeras u NPS, na premijeri Krležine „Hrvatske rapsodije“

tačno.net
Autor 25.1.2016. u 11:34

Narandžasti dan večeras u NPS, na premijeri Krležine „Hrvatske rapsodije“

Svaki 25. u mjesecu obilježava se kao Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, ovaj 25. obilježit će večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu, na premijeri predstave „Hrvatska Rapsodija“ Miroslava Krleže. Ova predstava, pod redateljskom palicom Gradimira Gojera, govori u suštini o brojnim anomalijama jednoga društva. Nakon predstave, aktivisti Instituta za razvoj mladih KULT razgovarat će sa prisutnima, dijeliti kolačiće sa porukama protiv nasilja napravljene u Dream Cookies radionici, a prisutni će moći pogledati i izložbu akademske slikarice Emine Kujundžić.

Svaka peta žena u Bosni i Hercegovini tokom svog života, proživjela je neki oblik nasilja.

Prema podatcima Agencije za ravnopravnost polova 52,8% žena je od svoje petnaeste godine pretrpjelo neki oblik nasilja. Osim fizičkog i psihičkog nasilja, u Bosni i Hercegovini žene su u nepovoljnom položaju i na drugim poljima, tvrdi Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT. „Jako malo žena na visokim pozicijama, mali broj žena u politici, neravnomjerne plaće… Sve su to pokazatelji da žene u bosanskohercegovačkom društvu ne stoje rame uz rame sa muškarcima. O tome treba govoriti“ – kazala je Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT.

U Bosni i Hercegovini postoji devet sigurnih kuća i SOS telefonske linije koje su besplatne i povjerljive. Obilježavanjem Narandžastog dana želimo ohrabriti žene da ne šute o problemima, a bh. društvu poručiti da problem postoji i da se o njemu mora govoriti.

„Protekli mjesec Narandžasti dan obilježili smo na ulicama grada Sarajeva, ovaj smo odlučili obilježiti u Pozorištu. U suštini, želimo doprijeti do svih slojeva bh. društva. Želimo ohrabriti žene da potraže pomoć. Posebnu snagu našoj inicijativi daje činjenica da se istoga dana i na isti simboličan način, kampanja protiv nasilja provodi u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži, čija je Institut članica. Institut za razvoj mladih KULT o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama govorit će svakoga dana. Narednih mjeseci na Narandžasti dan radit ćemo kampanje slične ovoj jer nijedna žena ne smije biti žrtva nasilja“ – zaključila je Mirela Ajanović.

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu “Narandžastim danom” (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprečavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

tačno.net
Autor 25.1.2016. u 11:34