Naša stranka: Ko je kriv za pojavu mrtvih na biračkim spiskovima?

tačno.net
Autor 30.10.2014. u 23:38

Izdvajamo

  • Zakon je jasan, ali problem je što se ne sprovodi. Važeća zakonska procedura je da općinski matični uredi šalju u MUP spisak preminulih iz proteklog mjeseca, poslije čega je MUP u obavezi poslati dotični spisak i nalog CIPS-u, a CIPS IDEEA-i u, sve sa svrhom brisanja preminulih lica sa biračkih spiskova. Inicijativa Naše stranke po ovom pitanju predviđa da se, u općinskim vijećima Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar, do sljedeće sjednice dostavi izvještaj općinskog matičnog ureda u kojem će se dati zvaničan odgovor na pitanje da li su se redovno dostavljali podaci MUP-u i CIPS-u

Povezani članci

Naša stranka: Ko je kriv za pojavu mrtvih na biračkim spiskovima?

Povodom porazne činjenice da su se, i na proteklim općim izborima, na biračkim spiskovima nalazila imena preminulih lica, klubovi vijećnika Naše stranke u općinskim vijećima u Novom Sarajevu, Novom Gradu, Centru i Starom Gradu podnijeli su inicijativu da se utvrdi odgovornost za navedeni propust.

”Zakon je jasan, ali problem je što se ne sprovodi. Važeća zakonska procedura je da općinski matični uredi šalju u MUP spisak preminulih iz proteklog mjeseca, poslije čega je MUP u obavezi poslati dotični spisak i nalog CIPS-u, a CIPS IDEEA-i u, sve sa svrhom brisanja preminulih lica sa biračkih spiskova. Inicijativa Naše stranke po ovom pitanju predviđa da se, u općinskim vijećima Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar, do sljedeće sjednice dostavi izvještaj općinskog matičnog ureda u kojem će se dati zvaničan odgovor na pitanje da li su se redovno dostavljali podaci MUP-u i CIPS-u”, kazao je Robert Pleše, vijećnik Naše stranke u OV Novo Sarajevo.

”Cilj pokretanja navedene inicijative je da se konačno utvrdi unutar koje se karike u lancu prenosa informacija o umrlim licima pojavljuje problem. Drugim riječima kazano, želimo postaviti pitanje ko i zašto prenosi nevalidne informacije na biračke spiskove. Smatramo da je konačno došlo vrijeme da se stane u kraj ovoj ogromnoj anomaliji unutar izbornog procesa u BiH”, zaključio je Pleše.

tačno.net
Autor 30.10.2014. u 23:38