Naša stranka uputila 10 amandmana na Mandilovićev Zakon o radu

tačno.net
Autor 30.7.2015. u 13:46

Naša stranka uputila 10 amandmana na Mandilovićev Zakon o radu

Predsjedništvo Naše stranke je svoje zamjerke na Prijedlog Zakona o radu formulisalo u 10 amandmana. U njima je period primjene trenutnih kolektivnih ugovora nakon usvajanja zakona povećan sa 90 na 120 dana, traži se povećanje sankcija prema poslodavcima za kršenja odredbi zakona, ograničavanje prekovremenog rada na 50 sati sedmično u skladu sa EU standardima, te bolja zaštita radnika sa invaliditetom i maloljetnih radnika.

“Preuzeli smo obavezu koju građani očekuju od ozbiljne opozicije u zemlji, te ispraviti štetu koju je SDA i federalna vlast napravila pokušavajući progurati ovako važan zakon bez javne rasprave i ozbiljnog učešća zainteresovanih strana. Naši amandmani idu u pravcu onoga što smo zacrtali kao naš cilj kada je u pitanju Zakon o radu, a to je da on treba da štiti dobre radnike od loših poslodavaca i dobre poslodavce od loših radnika. Populistički linč, koji o ovom pitanju traje već neko vrijeme, ne bavi se odredbama zakona nego budućim izbornim rezultatima i neće donijeti nikakvu korist za radnike, već za one koji to rade”, kazao je Predrag Kojović, delegat Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Vidjeli smo to na primjeru Grčke. Širiti takav populizam u BiH znači zalagati se za status quo koji će nas – u tom su se svi složili – dovesti do finansijskog kolapsa. Umjesto toga mi biramo ono što je u interesu države BiH pa makar došli na udar tih populista. Sadržaj naših amandmana je takav da se traže neke bitne promjene ponuđenog Prijedloga, te njihovo neusvajanje smatramo crvenom linijom ispod koje nećemo biti u prilici glasati za ovaj zakon”, dodao je Kojović.

tačno.net
Autor 30.7.2015. u 13:46