Naša stranka Visoko: Napad na crkvu u Visokom je napad na suštinu države BiH

tačno.net
Autor 24.1.2015. u 19:11

Naša stranka Visoko: Napad na crkvu u Visokom je napad na suštinu države BiH

Općinski odbor Naše strane Visoko se oglasio povodom ispisivanja grafita na Crkvi svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, najoštrije osudivši taj vandalski čin.
”Primitivni i kukavički napad nepoznatih lica na crkvu u Visokom predstavlja napad na suštinu Bosne i Hercegovine. Ne samo zato što je ta crkva nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine, već i zato što je napad urađen s očiglednom namjerom zastrašivanja jednog dijela naših sugrađana. Ovaj čin je identičan napadima na džamije i sinagoge, na prestrašivanja povratnika u Republiku Srpsku. I ako podržavamo napad na pravoslavnu crkvu u Visokom time istovremeno podržavamo, recimo, i napade na džamiju u Prijedoru”, kazao je Emir Dizdar, predsjednik Općinskog odbora Naše stranke u Visokom.
”Poruka ovakvih napada na sakralne objekte je jasna: sugeriše se ‘nacionalno nepodobnim’ ljudima da su nepoželjni i da trebaju ići. Ovakav napad na svetinju je napad na dostojanstvo ljudi koji se identificiraju s njome. To je napad napad na sve Bosance i Hercegovce, budući da jako dobro znamo gdje su nas vodile ideje o pojednostavljivanju nacionalne slike BiH nasilnim sredstvima. Zato mislim da je od najveće važnosti da institucije hitno reaguju i kazne one koji šire takve ideje, ali i da građani dignu glas protiv njih. To se jednostavno ne smije raditi i ova država radi svog  opstanka mora spriječiti takve incidente i boriti se protiv ideologija koje stoje iza njih”, zaključio je Dizdar.
tačno.net
Autor 24.1.2015. u 19:11

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija