Naša stranka: VLAST ŽELI ZABETONIRATI SARAJEVO PO SKRAĆENOM POSTUPKU

tačno.net
Autor 23.7.2014. u 13:22

Naša stranka: VLAST ŽELI ZABETONIRATI SARAJEVO PO SKRAĆENOM POSTUPKU

Vijećnici Naše stranke, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajevo, neće podržati prijedlog izmjene i dopune regulacionog plana na lokalitetu „I 13“, u blizini zgrade Hitne pomoći, čije je usvajanje predloženo po skraćenom postupku (bez javne rasprave). Izmjenu plana je inicirao vlasnik parcele, preduzeće Amko Komerc doo, kojom se mijenja planirana namjena prostora, kako bi mogli udovoljiti potencijalnom investitoru koji tu želi pored objekata poslovne namjene graditi nove stambene jedinice. 

“Umjesto planiranih 18, sada trebamo prihvatiti zgradu od 25 etaža, gdje niko ne pita jedno vrlo jednostavno pitanje: Zašto je ovo proširenje vrijedno društvenoj zajednici da bi ga građani i građanke prihvatili bez javne rasprave? Javna rasprava bi pokrenula mnoge dileme. Da li je ovo područje spremno za nova proširenja koja izlaze iz okvira utvrđenog planiranja životne sredine sa dodatnih 600 stambenih jedinica u kojima bi živjelo preko 2000 ljudi? Da li ćemo nastaviti trpiti betoniranje prostora u kojem živimo, na isti način na koji se to nepopravljivo dogodilo na Stupu ili ćemo učiti na greškama i promijeniti odnos lokalnih vlasti?”, rekla je potpredsjednica Regionalnog odbora Naše stranke, doktorica urbanizma i arhitekture, Nasiha Pozder.

Ne možemo dopustiti da se na živote hiljada ljudi održava sebična i slijepa politika pojedinih interesnih skupina, koje djeluju preko političkih stranaka koje će iza oktobra 2014. prestati da postoje. U Sarajevu moramo konačno stati u kraj onima koji na osnovu par hiljada glasova koje dobiju pod sumnjivim okolnostima, nepovratno uništavaju ovaj grad, te narednoj generaciji uskraćuju pravo na zdravu budućnost.

tačno.net
Autor 23.7.2014. u 13:22