Naša stranka: Znaju li SDA, HDZ i DFŽK kakvu su Vladu FBiH dogovorili?

tačno.net
Autor/ica 25.3.2015. u 13:17

Naša stranka: Znaju li SDA, HDZ i DFŽK kakvu su Vladu FBiH dogovorili?

Izjava mandatara nove federalne vlade Fadila Novalića da je tražio od jednog kandidata Demokratske fronte – Željko Komšić da promijeni etničko izjašnjenje kako bi se razriješila kriza u vezi sa formiranjem vlasti, potvrđuje da se u strankama tzv. konstitutivnih naroda vršenje vlasti i dalje shvata kao popunjavanje etničkih kvota.

Zbrka u javnoj komunikaciji između SDA, DFŽK-a i HDZ-a poslije otkazivanja sjednice Predstavničkog doma pokazuje da ni samim dogovaračima nije jasno šta su dogovorili. Učesnicima i javnosti općenito je teško da pohvataju sve konce sporazuma koji se svakodnevno mijenja i prilagođava, uz mogućnost da se ne poštuje ako to strankama koalicije taj dan ne odgovara.

Ko danas može povjerovati u stabilnost vlade u kojoj se nepomirljive napetosti ispoljavaju i prije nego što je dovršeno njeno formiranje, a sve se pokušava razriješiti sitnošićardžijskim promjenama etničkog identiteta pojedinih kandidata, međusobnim ucjenama, lažnim informacijama koje se puštaju u javnost i licemjernim stavovima istaknutih članova koalicionih stranaka koji su svoje riječi pogazili nekoliko puta od završetka Izbora.

Nadali smo se da će učešće Demokratske fronte – Željko Komšić u vlasti predstavljati kočnicu dosadašnjoj praksi SDA i HDZ-a, te da će doprinijeti promjeni načina vođenja dnevne politike. Ali oni su, umjesto da se okoriste svojim statusom neophodnog člana koalicije, pokazali da prihvataju praksu mijenjanja etničkih opredjeljenja svojih kandidata ako to osigurava učešće u vlasti.

Stvar je tim teža što je Demokratska fronta – Željko Komšić, u svoje vrijeme, lažno optuživala Našu stranku upravo za takvo neprincipijelno ponašanje, i što se neki njihovi današnji istaknuti članovi, koji su za vrijeme pretpopisne kampanje nastojali da se pokažu kao najveći branitelji ideje Bosanaca i Hercegovaca (ili Ostalih), sada izjašnjavaju kao etnički Bošnjaci kako bi što prije zauzeli ministarsku fotelju.

tačno.net
Autor/ica 25.3.2015. u 13:17