Nasiha Pozder: ‘Korekcijama’ planova za privatni interes lokalnih kabadahija

tačno.net
Autor 8.4.2015. u 14:02

Nasiha Pozder: ‘Korekcijama’ planova za privatni interes lokalnih kabadahija

“Prošle godine smo na Gradskom vijeću odbili inicijativu načelnika općine Novo Sarajevo da kroz skraćeni postupak provede Izmjene i dopune Regulacionog plana “Vaso Miskin Crni”. Odbor za urbanizam, čija sam članica, je odbio razmatrati nedovoljno argumentovane prijedloge načelnikove inicijative, te naglasio da ovakve izmjene moraju proći kroz javnu raspravu,” rekla je Nasiha Pozder, članica Odbora za urbanizam Grada Sarajeva ispred Naše stranke.

“Sada kada je kroz medije najavljena gradnja Sarajevo Tower-a, zbog kojeg su izmjene inicirane, vidimo da je Gradsko vijeće ignorirano u daljem procesu te da je primjenjen član 46. Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo onako kako to odgovara investitoru i potpisnicima ‘korekcije plana’. Vrlo jednostavno, postoji član zakona koji uz pogrešnu interpretaciju i zloupotrebu dozvoljava načelnicima da mimo vijeća prave korekcije i dozvole da se bilo gdje gradi bilo šta.”

Do 2012. ovakve korekcije su napravljene 30 puta u Centru, 6 puta u Novom Gradu, 17 puta u Novom Sarajevu i 3 puta u Starom Gradu. Zanimljivo je kako ovaj član postoji samo u zakonu Kantona Sarajevo. Vijećnici Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva su ranije upozoravali na uzurpacije gradskih površina gdje se navodni ‘zeleni krovovi’ pojavljuju kao nadomještaj izgubljenih zelenih površina za stanovnike već postojećih naselja, a da niko ne uzima u obzir značajne izmjene broja stanovnika, te planiranje društvene infrastrukture u zajednici.

“Za ove slučajeve ne trebamo tražiti odgovornost u investitorima, već u lošem upravljanju prostorom koji je povjeren lokalnim vlastima, pogrešnoj primjeni propisa te zaobilaženju interesa društvene zajednice nauštrb interesa pojedinaca. Ne možemo dozvoliti da se tzv. korekcijama provedbenog plana radi za privatne interese lokalnih kabadahija” zaključila je Nasiha Pozder.

tačno.net
Autor 8.4.2015. u 14:02