Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

tačno.net
Autor/ica 30.1.2015. u 10:53

Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH

Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljen je za danas u Sarajevu.

Na dnevnom redu je izuzetno važna odluka o privremenom finansiranju FBiH za period januar – mart. Nju je odobrio Predstavnički dom, ali ne može stupiti na snagu ako je ne odobri i Dom naroda.

Ta odluka sprečava zastoj finansijskih tokova u Federaciji pošto entitetski budžet za ovu godinu nije izglasan do zadnjeg dana 2014. godine.

Na dnevnom redu je također izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, ali zasad nema zvaničnih najava da će izbor ovih zvaničnika zaista biti izvršen u današnjem nastavku.

Na sjednici, koja je počela 15. januara, Lidija Bradara iz HDZ-a BiH iz reda hrvatskog naroda izabrana je za predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta FBiH, a Jasenko Tufekčić (SDA) za potpredsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda.

Drugi potpredsjedavajući Doma iz reda srpskog naroda nije mogao biti izabran, jer Klub delegata srpskog naroda nije dostavio prijedlog, kao ni prijedlog za potpredsjedavajućeg FBiH.

Klub delegata hrvatskog naroda predložio je Marinka Čavaru iz reda hrvatskog naroda za predsjednika FBiH, a Klub delegata bošnjačkog naroda Meliku Mahmutbegović za potpredsjednicu FBiH.

Novoizabrani delegati Doma naroda Parlamenta FBiH izabrali su delegate iz Federacije u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

RSE

tačno.net
Autor/ica 30.1.2015. u 10:53