Nastavljena identifikacija posmrtnih ostataka iz Tomašice: Većina žrtava ubijena metkom u potiljak

tačno.net
Autor 16.4.2014. u 10:50

Nastavljena identifikacija posmrtnih ostataka iz Tomašice: Većina žrtava ubijena metkom u potiljak

Do sada je identificirano 49 žrtava, a do 22. aprila porodice bi na osnovu do sada potvrđenih DNK analiza trebale da identifikuju još oko 70 članova svojih porodica.

SANSKI MOST –  U Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu danas je nastavljena identifikacija posmrtnih ostataka civila  bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenih 1992. godine na području opštine Prijedor koji su tokom prošle jeseni ekshumirani na lokalitetu masovne grobnice Tomašica kod Prijedora.

Do sada je identificirano 49 žrtava, a do 22. aprila porodice bi na osnovu do sada potvrđenih DNK analiza trebale da identifikuju još oko 70 članova svojih porodica.

Muk, bol, i ponovno pitanje zašto ono je s čim su se i danas suočili očevi, djeca, supruge sestre ubijenih iz Rizvanovića, Biščana,  Zecova, čiji se u najmilije pripadnici Vojske i policije RS ubili 20. jula  1992. godine na kućnim pragovima.

Prema informacijama koje smo dobili u Centru za identifikaciju većina njih ubijena je metkom u potiljak iz neposrene blizine, i nažalost znatan broj njih zadobio je i nakon smrtonosnih i još jednu ili više prostrelnih rana.

Na identifikaciji su bili i sin, sestra i supruga Saida Višića iz Rizvanovića.

“Bila sam sa suprugom u dvorištu tog 20. jula, kada su po njega došle komšije, treća kuća od naše. Izveli su ga na put i ubili. Ni krivog ni dužnog. Danas je sa mnom ovdje i sin, imao je tri godine kada mu je otac ubijen. Došao je da mu vidi kosti. A kosti ne govore, ali vrijeme je da progovore svjedoci, da priznaju šta se desilo, da odgovaraju oni koji su ovo počinili” , izjavila je Ismeta, supruga ubijenog Saida Višića.

“Težak je ovo dan za mene. Moja dvojica sinova, a bilo im je 23 i 24 godine ubijeni su mi pred očima, u Bišćanima. A mora se deverati”, vidno potresen kazao je Abaz Hergić.

Jednaka je bol Asima Hupovca, koji je došao da identifikuje dva sina, Jasina i Huseina , čiji su posmrtni ostaci pronađeni u Tomašici.

“Teško je ovo, ali i olakšanje, barem ću ih sahraniti, za grob će im se znati”, rekao je Hupovac.

Prve informacije o otkrivanju najveće masovne grobnice pronađene na području Bosanske Krajine objavljene su 6. septembra prošle godine.

Mujo Begić, šef bihaćkog odjela Instituta za nestale osobe BiH tom prilikom je saopštio da su žrtve ubijene tokom ljeta 1992. godine otkrivene zahvaljujući tačnoj informaciji insajdera iz Vojske RS-a, koja je potom potvrđena iz više izvora.

Tijela su bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje od nekoliko metara, a prva su pronađena na sedam metara dubine.

Prema Begiću, tijela žrtava su dovezena sa različitih područja, poput Čarakova, Rizvanovića, Bišaća, Zecova…, i zakopavana u tu masovnu grobnicu

Prema njegovim riječima masovna grobnica u Tomašici prostire se na 6.000 metara kvadratnih, a do sada je  iz nje ekshumirano ukupno 430 posmrtnih ostataka, od čega 375 kompletnih tijela.

Anadolija

 

tačno.net
Autor 16.4.2014. u 10:50

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija