Nekoliko stotina Sarajlija u protestnoj šetnji u znak podrške narodu Palestine

A.B.
Autor 14.5.2021. u 15:34

Nekoliko stotina Sarajlija u protestnoj šetnji u znak podrške narodu Palestine

Foto: T. S./Klix.ba

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se danas u centru grada kako bi mirnom protestnom šetnjom pružilo podršku Palestini usred trajanja sukoba s Izraelom.

Protestna šetnja je počela s Baščaršije, a prisutni su sve vrijeme naizmjenično uzvikivali: “Palestina”, “Gaza”, “Bosna” uz nošenje zastava Palestine i Bosne i Hercegovine. Grupa građana je šetala do Marijin-Dvora, gdje je ispred zgrade državnog parlamenta okončala protest, javlja klix.ba.

Dešavanja u Jerusalemu su ovih dana privukla pažnju svjetske javnosti, a države su podijeljene kada je riječ o pružanju podrške. Neki od njih podržavaju Izrael, dok postoje i oni koji su na strani naroda Palestine. I u BiH je također zabilježena takva vrsta podjele.

Protestni skup u Sarajevu je počeo oko 14:00 sati.

Prije dva dana je jedna ovakva vrsta podrške održana i u Zenici, a shodno tome, i iz Sarajeva je poslana ista poruka, a to je da nemiri i zločin nad narodom Palestine moraju prestati.

Podsjećamo, uoči Bajrama, a posljednjih dana ramazana, eskalirao je sukob u istočnom Jerusalemu, gdje je do sada u izraelskim napadima u Gazi stradalo najmanje 109 ljudi, uključujući 28 djece i 15 žena, izvijestilo je u četvrtak palestinsko ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi.

Najmanje 621 osoba zadobila je povrede kao rezultat izraelskih zračnih napada ove sedmice, dodalo je ministarstvo zdravstva. Od ponedjeljka je sedam Izraelaca ubijeno, a više od 200 povrijeđeno, rekla je izraelska vojska.

U međuvremenu je Hamas u četvrtak navečer na Izrael ispalio još oko 55 raketa. Brojni zvaničnici su apelovali na zaustavljanje sukoba, međutim, dosad još nije postignuto nikakvo konkretno rješenje.

Klix.ba

A.B.
Autor 14.5.2021. u 15:34