Nema rasprave o promjeni imena OŠ “Mustafa Busuladžić” u Skupštini KS

tačno.net
Autor 21.2.2019. u 09:39

Nema rasprave o promjeni imena OŠ “Mustafa Busuladžić” u Skupštini KS

Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) koje zajedno s Narodom i pravdom (NiP), Savezom za bolju budućnost (SBB) i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL) čine vlast u Kantonu Sarajevo, još od oktobra 2016. godine institiraju na tome da se promijeni naziv Osnovne škole “Mustafa Busuladžić”.

U više navrata zastupnici SDP-a, DF-a i Naše stranke iznosili su žestoke kritike na račun SDA i SBB-a, odnosno stranaka koje su u Skupštini Kantona Sarajevo izglasale promjenu imena škole. SDP se u februaru 2018. godine obratio javnosti iznoseći stav kako nijedna obrazovna institucija u bilo kojoj državi ne bi smjela nositi ime po osobi koja je izrekla mrziteljske stavove i gajila rasističke i diskriminatorske ideale.

Predsjednik Naše stranke i bivši zastupnik u Skupštini KS Predrag Kojović u prošlom mandatu pokrenuo je inicijativu da se stavi van snage odluka o davanju imena Osnovnoj školi “Mustafa Busuladžić”. Uprkos tome što je odluka usvojena ona nikada nije provedena jer nije donesena u skladu s predviđenim procedurama.

Podsjećamo, Ambasada Izraela sa sjedištem u Tirani uputila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH 20. septembra 2017. godine protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna škola “Dobroševići” preimenuje u “Mustafa Busuladžić”.

Izraelska ambasada direktno se obratila centralnoj vlasti, odnosno Vijeću ministara BiH, od kojeg traži da obrati posebnu pažnju na odluku Vlade Kantona Sarajevo o imenovanju jedne od njenih škola po “kontroverznoj i antisemitskoj ličnosti” Mustafi Busuladžiću.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH proslijedilo je 2017. godine protestnu notu Izraela u kabinete premijera FBiH Fadila Novalića i premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića.

Više na klix.ba

tačno.net
Autor 21.2.2019. u 09:39